АНГЛИЙСКА КНИГА ЗА БЪЛГАРСКОТО СЪЕДИНЕНИЕ ОТ 1885 г.

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Тази статия съм публикувал вече в някои вестници преди няколко години. Бях поканен и на половинчасово интервю по БНТ, но… на петата минута ми казаха „Благодарим Ви…“ и ме прекъснаха. Защото поканилият ме редактор мислил, че в това интервю ще докаже как Англия подкрепила Съединението, а Русия се противопоставила. Но… документът доказва точно обратното!
АНГЛИЙСКА КНИГА ЗА БЪЛГАРСКОТО СЪЕДИНЕНИЕ ОТ 1885 г.
Поради сходство в заглавията с английската ми книга „Българите из Лондон“, като написах в Гугъл заглавието на книгата си, случайно открих неизвестна английска брошура „Българите такива, каквито са“. Издадена в Лондон през септември 1885 г. в огромен за времето си тираж.
Разбира се, заглавието ме заинтригува и отидох в най-близката библиотека да си я поръчам за прочит. Там, след неколкоминутно боравене с компютъра ме информираха, че от нея са запазени всичко на всичко четири екземпляра в четири научни библиотеки в света. И единственият вариант е да отида в отдела за редки книги в най-голямата (общо 170 милиона единици) библиотека в света – Британската.
Аз съм клиент на тази библиотека и публикувах дори статия за изложбата ѝ, в която има три средновековни български четвероевангелия. Заявих книгата и според наредбата трябваше да ми я доставят до три дни. След седмица обаче още я нямаше и служителят предположи, че някъде се ползва от научни работници.
Ангажирах българка, работеща в тази библиотека. Учудването ни бе голямо, че в течение на месец и тя не можа да се докопа. След две-три поръчки и почти тримесечно чакане, получих имейл, че книгата ми е доставена в читалнята за редки екземпляри.
В тази библиотека се влиза като в самолет – проверки и сканирания още на входа. В читалнята – още проверки и няколко наблюдатели. Можеш да внесеш само молив и бели листове, нищо друго! А погледът ми установи, че и всяко читателско място се записва от видеокамерите от три-четири различни ъгъла на наблюдение.
Оказа се, че брошурата е издадена специално за българското Съединение и е уникална. След разглеждането на въпроса в парламента, тя е включена в „Сборник от важни за английската политика документи“. В България никой не знаеше за съществуването ѝ. Понеже не влизала в списъка на забранените за копиране, платих и получих копие срещу подпис, че ще я ползвам за изследователски цели и няма да я разпространявам. Но… аз направих още два екземпляра и дарих едно на Националната библиотека „Кирил и Методий“ в София, друго – на Пловдивската библиотека „Иван Вазов“.
С какво е толкова интересна тази книга, какво пише за българите там?
Книгата е отпечатана само седмица след Съединението на Княжество България с Източна Румелия и целта е била да информира или ако искаме да бъдем по-точни – да дезинформира британското население и го подготви психологически за евентуална нова „Кримска война“, в която цяла Европа ще воюва срещу Русия. Макар че е издадена от Патриотична организация, тя отразява официалната политика на Англия по българския въпрос от средата на 19-ти век и до Съединението, щом сетне е включена в Сборника от важни за английската политика документи. Тази книга най-после ми обясни защо Русия е изтеглила офицерския състав от българската армия при обявяване на Сръбско-българската война.
Съединението на Княжество България с Източна Румелия е предизвикало огромна тревога в Британската империя. Както винаги, вдигнал се шум, че и това е дело на руския царски двор, който постепенно се стремял да постигне Санстефанска България с излаз на Егея.
Първата страница на книгата започва с едно огромно заглавие: „ИСТИНАТА ЗА ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ“!?! И първото изречение гласи, че революцията в Източна Румелия (Съединението) застрашително подновява целия източен въпрос!
Внушава се, че към коренното гръцко население, между 6-ти до 15-ти век по тези земи се заселили някои варварски племена, между които и диваците – българи. Тия дивашки племена взаимно се изтребвали, докато в 14 и 15 век дошли турците и въдворили ред и порядък в региона.
Подчертава се, че турците са добре управляваща раса, но направили голяма грешка, че не форсирали потурчването на завареното местно население. Вследствие на това, през последните 18-ти и 19-ти век руски емисари развили сепаратистко движение сред родствените им славяно-българи, организирали и въстание, докато накрая след брутална Руско-турска война им създали и държава.
Интересно е твърдението, пропагандната лъжа, че под покровителството на генерал Гурко, диваците-българи изклали, избесили и живи изгорили над един милион гърци и турци, за да може българите да добият превес по тези земи.
В края на войната Русия се опита да изгради една Велика България…“ – пише в документа. Но Англия не позволи, защото (цитирам): „Гърция има законното основание да наследи турската власт южно от Стара планина“. Междувпрочем в Гърция и сега смятат, че Източна Румелия е била втора гръцка държава и там има клубове „Източна Румелия“ на чийто стени виси картата ѝ.
„Тук жизнено най-важният въпрос е да не се допусне Русия да стъпи в Константинопол. Англия много добре знае това. Не случайно похарчихме 100 милиона лири и 50 000 човешки живота през 1854 г. (в Кримската война) за да я спрем!“
В много английски източници се споменава, че ако не е била намесата на Англия в Кримската война, Русия щяла да освободи България още тогава – четвърт век по-рано. В Добруджа се били разположили превантивно английски войски за недопускане освобождението ни, а край Варна били изградени дори и военно-полеви болници.
Цялата въпросна английска брошура „Българите такива каквито са“ възхвалява гърци и турци и внушава, че „ако се налага някой да измести турците между Стара планина и Егейско море – то това трябва да са гърците и в никакъв случай българите!“. „Гърците са наши приятели и по инстинкт, и по традиция, и по интереси!“ – твърди книжлето.
Иска ми се да прокоментирам следния цитат от книгата: „Гърците са много по-висша раса в сравнение с българите и биха третирали по-справедливо мюсюлманите, отколкото тях!“. Всеки знае как се третират мюсюлманите в днешна Гърция и как – в България! Само един факт бих споменал: докато в България никнат като гъби нови и нови джамии, то в Гърция джамия може да се разруши (ако някъде е останала), но не и да се построи нова такава. А от опит знам, че там държавна работа на друговерци не дават и правата им са съвсем ограничени…
Едва по време на Балканските войни, депутатите братя Чарлз и Ноел Бъкстон, след продължителна обиколка, срещи и разговори с обикновени хора из всички балкански страни установяват истината и декларират в английския парламент, че на Балканите най-толерантни към друговерците и съседите си са българите, а не гърците.
От разглежданата тук английска книга става ясно, че Великобритания вдига в тревога цяла Европа. Тогава тя е най-мощната империя в света и като такава предупреждава Русия, че ако одобри това Съединение и остави руски офицери в българската армия, то срещу нея ще воюва заедно с цяла Европа. При опасността да се загуби дори допуснатото по размери Княжество България, какви други варианти са оставали на Русия, освен да изтегли офицерите си и да оголи войската ни срещу насъскваната Сърбия?
Героизмът на българските войници обаче, всеотдайността на капитаните и сержантите, ентусиазмът на целия народ от двете страни на Стара планина не остават скрити за многобройните кореспонденти и наблюдатели от цял свят. В крайна сметка Западна Европа се убеждава, че това Съединение не е дело на царските руски емисари, а стремеж за частично обединение на народа ни и го признава като свършен факт!
Никола Филипов, Лондон, niklfilipov@yahoo.co.uk

 696 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)

One thought on “АНГЛИЙСКА КНИГА ЗА БЪЛГАРСКОТО СЪЕДИНЕНИЕ ОТ 1885 г.”
  1. Авторът има твърде повърхностни познания по история въобще и затова не може да се ориентира дори в обстановката в която е излязла въпросната пропагандна английска брошура. Сам сочи че тя е отпечатана през септември 1885 г. непосредствено след съобщенията за извършеното от българите съединение. За никой български историк не е тайна че Англия първоначално се обявява против него, смятайки че е организирано от Русия, но веднага след като разбира че е самостоятелна българска акция, извършена против волята на царя, променя диаметрално отношението си. Така че авторът не открива абсолютно нищо ново. Цитираните хули срещу българите са напълно обясними, предвид предназначениетто на книжлето да убеди английското общество в правотата на правителството да се противопостави на предполагаемата руска акция, целяща усилването на позициите на царя около Проливите. Скоро Англия демонстрира съвсем друго отношение към българското Съединение. А Русия е крайно враждебна към него не защото иска да угоди на Англия, а защото то е извършено от българите на своя глава. Четете бе хора, преди да се правите на исторически Айнщайновци.

Comments are closed.