Москва действа ефективно на Covid-19 много преди да бъде класифицирана като „пандемия“

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Подходът на Русия към разпространението на Covid-19 е доста ефективен, частично защото започна да взема превантивни мерки дълго преди Световната здравна организация да го означи за пандемия, шефът на СЗО в Москва Съобщи пред “RT.”

„Русия започна с мерките много рано, преди известната дума на пандемия да бъде изписана от генералния директор на [СЗО] Тедрос Гебриесус на 11 март“, каза д-р Мелита Вуйнович.

„Руското правителство използва комбиниран подход, препоръчан от СЗО, и постоянна оценка на риска“, съобщи тя пред “RT.” Това включва ограничения за пътуване, поставяне на пристигащи тела под карантина, обширни многостепенни тестове за проследяване и намаляване на веригите на инфекция, и насърчаване на социалното прекъсване на предаването на ограничаване.

Вуйнович добави, че тези мерки са взети преди края на януари, когато СЗО определи коронавирус за извънреден случай на международно значение (PHEIC).
След като работи в тясно сътрудничество с руските здравни органи, Вуйнович съобщи , че относително ниският брой на коронвирусите в Русия е точен. Към понеделник има 438 пациенти, диагностицирани с Covid-19 в страната, с 71 нови случая идентифицирани от неделя. Един вирусен носител умря в Русия миналата седмица, поради кръвен съсирек. Имаше редица предварително съществуващи условия.

Някои твърдят, че процентът на заразите е по-нисък в Русия или дори, че правителството трябва да се размие с числата, за да скрие истинската мрачна картина. Вуйнович каза, че няма доказателства, че случаят е такъв.

„Всички пневмонии, при които причинителят не е бил убедителен, са тествани и за коронавируса. Ако имахме масивна инфекция, щяхме да видим и смъртни случаи да се надигнат и да се надигат инциденти“, каза тя. „Няма значителна разлика“ спрямо предходни години.

„Не изключваме възможността, че има пропуснати случаи, които могат да започнат верига от инфекции“, обясни тя. „Ето защо се провежда мащабна информационна кампания от страна на правителството и СЗО“, за да се обяснят рисковете от коронавируса и как да се смекчи чрез социално разединение и правилна лична хигиена.
В света има над 14 600 потвърдени смъртта на Covid-19, според данни на Reuters. Италия, където броя на смъртните случаи е 5 477, има най-много смъртни случаи, като Китай, Иран и Испания също са засегнати тежко.

 458 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)