Истината за Нелсън Мандела

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

ДУМИ, НАД КОИТО ДА Помислим 🤔 :

„След като станах президент, помолих ескорта си да отида в ресторант за обяд. Седнахме и всеки от нас си поръча, каквото поиска.

На масата отпред имаше мъж, който чакаше да бъде обслужен. Когато му беше сервирано, казах на един от моите войници: иди помоли онзи човек да се присъедини към нас. Войникът отиде и предаде моята покана. Мъжът стана, взе чинията си и седна точно до мен.

Докато се хранеше, ръцете му непрекъснато се тресяха и той не вдигаше глава от храната си. Когато приключихме, той се сбогува с мен, без да ме погледне, аз стиснах ръката му и си тръгнах.

Войникът ми каза:
– Мадива, този човек трябва да е много болен, тъй като ръцете му не спираха да треперят, докато ядеше.

Отговорих му:
– Въобще не! Причината за треперенето му е друга.

И продължих:
– Този човек е надзирателят на затвора, в който бях. След като ме измъчваше, аз крещях и плачех за вода, а той идваше да ме унижава, да ми се смее и вместо да ми дава вода, уринираше върху главата ми.

Не е болен, страхуваше се да чака мен, сега президент на Южна Африка, да го изпратя в затвора и да направя с него същото, което той направи с мен. Но аз не съм такъв, това поведение не е част от моя характер, нито от моята етика.“

„Умовете, които търсят отмъщение, унищожават държавите, докато тези, които търсят помирение, изграждат нации. Докато излизах през вратата към свободата си знаех, че ако не се освободя от всякакъв гняв, омраза и негодувание, пак ще бъда затворник.“

Нелсън Мандела – Президент на ЮАР (1994-1999)

 416 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)