НАЙ-ГОЛЯМАТА БИБЛИЯ, ПРАВЕНА НЯКОГА В БЪЛГАРИЯ!

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Изложба в Епископската базилика в Пловдив

През февруари 2022 г. отбелязахме поредният 150-годишен юбилей, маркирал пътя към църковна независимост, – а именно, изборът на първия екзарх, начело на новоучредената Българска Екзархия, който се случил през февруари 1872 г. Тази годишнина е неразривно свързан с борбата на българския народ за църковни свободи и самостойна народностна българска православна църква и предлагаме под патронажа на Община Пловдив да представим тези знаменателни събития от периода 1870-1872 г. (учредяването на самостойна българска църква през 1870 г., издаването на първата Св. Библия на съвременен български език през 1871 г., изборът на първи глава на възстановената независима българска Екзархия от 1872 г.) с изложба в най-новото музейно и археологическо бижу в нашия град – Епископската базилика.
Изложбата включва екземпляри от книжни продукти на издателство „НИТОН“, свързани с българската история, и юбилейното фототипно издание на „Славейковата Библия”, издадено през 2021 г., в научният коментар към което накрая са публикувани основните фототабла от проекта „150 години Българска екзархия“, изпълнен през 2020 година в сътрудничество на Пловдивски граждански клуб и Културен център – музей „ТРАКАРТ“, които са изложени в рамките на настоящата изложба – избрани акценти от тях ще видите в галерията на Епископската базилика на Филипопол.
Централният експонат в изложбата е специално изработено уникално бутиково копие на Славейковата Библия – най-голямата издавана за всички времена до момента книга в България (с размери 52х72х14 см и тегло 33 кг). Целта за неговата изработка е да се почете както юбилейните годишнини от народностното, верско, културно осъзнаване и възрастване на българския народ, така и на 200-годишнината от първите стъпки по библейски превод на съвременен български език, направени от Руското Библейско Общество през 1822 г.

Можете да видите всичко това в рамките на

Юбилейната временна изложба

„Век и половина църковна независимост“

(03.03.-10.04.2022 г.)

 371 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)