Русия запазва военното си превъзходство на фона на глобалния ръст на разходите за въоръжение

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Русия запазва военното си превъзходство на фона на глобалния ръст на разходите за въоръжение

26 януари 2021-Нюз Фронт.

Световните разходи за отбрана са се увеличили с 1,9% през 2020 година, но това са повърхностни съждения, заяви главният редактор на списание» Национална отбрана» , директор на Центъра за анализ на световната търговия с оръжия, военен експерт Игор Коротченко в коментар за изданието «Икономиката днес».

Информационно-аналитичният център Jane’s изчисли, че глобалните разходи за отбрана са се увеличили през 2020 година и са достигнали 1,9 трилиона долара, показвайки непрекъснат растеж в продължение на седем години.

Русия намали разходите за отбрана

Изданието отбелязва, че през 2020 година общото ниво на глобалните разходи за отбрана надхвърля показателите за 2010 г. със 180 милиарда долара. Тогава сумата съставя 1,75 трилиона долара.

Експертите от Jane’s очакват забавяне на ръста на глобалните разходи за отбрана през 2021 година.
В изданието смятат, че подобна динамика ще бъде повлияна от икономическите последици от кризата, причинена от пандемията на коронавируса.

Анализаторът на Jane’s Ендрю МакДоналд заяви, че всички региони, с изключение на Европа, Азиатско-Тихоокеанския регион и Латинска Америка, ще намалят разходите за отбрана. Глобалните разходи за отбрана се очаква да достигнат най-ниско ниво от 2013 година насам.

„В азиатско-тихоокеанския регион разходите се увеличават заради гонката във въоръжаването. Тенденциите варират в различните държави. Вместо да нараства, Русия, напротив, намалява разходите за отбрана.

В Руската Федерация пикът на превъоръжаване вече е преминал, така че държавната отбранителна поръчка ще намалее “, каза Коротченко.

Вероятно най-лошото въздействие на пандемията COVID-19 ще се прояви през 2022 година, когато правителствата могат да започнат значително да намаляват финансирането.

Спадът ще бъде ограничен до региони, зависими от износа на суровини и стоки и компенсирани от увеличаване в районите, където все още се очаква трайна неблагоприятна епидемиологична ситуация.

„Пандемията по никакъв начин няма да повлияе на растежа или спада на разходите за оръжия. Всичко ще зависи от нуждите на страните при осигуряване на националната сигурност, в рамките на която ще започнат военните разходи “, обясни Коротченко.

Според мнението на МакДоналд, впоследствие растежът на световните разходи за отбрана ще продължи и може да достигне 2,23 трилиона долара до 2030 година.
Анализаторът смята, че положителната динамика ще продължи главно за сметка на Азия, а след кризисните години увеличението на разходите за отбрана ще се ускори.

РФ гарантира паритет на военната мощ

„Президентът на Русия Владимир Путин постави задача да се диверсифицират отбранителните предприятия.
Наред с производството на военна техника, сега се развива производството на високотехнологични продукти за двойни и граждански цели “, отбеляза Коротченко.

Главният редактор на списание «Национална отбрана» отбеляза, че водещия концерн АО «Концерн ВКО «Алмаз-Антей», която произвежда системи за ПВО, заедно с производството на военни продукти, понастоящем участва в програми за заместване на вноса.

Сега предприятието снабдява руските компании с оборудване за добив на нефт и газ. Освен това концернът произвежда системи за контрол на въздушното движение за регулиране на трафика на полети над територията на Русия.

„Обединената строителна корпорация, заедно с производството на военна техника, разработва и произвежда граждански пътнически самолет MС-21. В рамките на програмата за диверсификация се решават много подобни задачи “, резюмира Коротченко.

Информационно-аналитичният център Jane’s обяви най-големия ръст на бюджетите за отбрана в Европа, като страните от региона са увеличили разходите за отбрана с 5,6% в сравнение с 2019 година.
Азиатско-тихоокеанските страни също значително увеличиха размера на тази категория разходи. Според експертите на Jane’s този растеж ще продължи и в близко бъдеще. Държавите от региона ще представляват 35% от глобалните разходи за отбрана през 2028 година.

Според данните на Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите на света (SIPRI) делът на руските компании сред 25-те най-големи световни производители на оръжие през 2019 година е бил 3,9%.
Тогава Русия се върна в първите пет страни, които харчат най-много за отбрана отделяйки 65,1 милиарда долара за военни разходи. САЩ оглавиха класацията, следвани от Китай, Индия, Русия и Саудитска Арабия.

Игор Коротченко отбеляза, че САЩ и страните от НАТО наистина активно увеличават разходите си за отбрана. Въпреки спада в руските военни разходи, Русия изцяло осигурява комплексна военна мощ, включително стратегически ядрени сили.

Ася Иванова-Зуан

 429 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)