Георги Раковски – „Разсъждение върху франкмасонската същност за човещина.“

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

ГЕОРГИ СТОЙКОВ РАКОВСКИ. ЗА И ВЪВ МАСОНСКАТА ЛОЖА

„Люовта към Отечеството превъзхожда всичките световни добрини и тя е най-утешителната мисъл за човека на този свят.“ (Из: „Житие Г.С.Раковскаго“, 1866)

Кой е Г.С.Раковски(1821-1867)?

Чист българин. Роден в Котел. Владее 7 езика. Племенник на кап.Георги Мамарчев. Публицист, журналист, и издател, дипломат, военен ръководител, историк, поет, езиковед, етнограф, фолклорист, аниквар, археолог, народопсихолог, адвокат и природозащитник, предприемач.
Той е: “ Мечтател безумен, образ невъзможен
На тъмна епоха син бодър тревожен…
Нищо невъзможно за теб не остана.“
( Ив. Вазов:“Епопея на забравените“)

Забравен и днес. Срамежливите и анемични български опити, да се спомене името на титана, идеолога,организатора и политическия водач на националноосвободителното революционно движение на българите, днес са показателни с факта, че народът ни е загубил надежда за свобода, равенство , братство. Днес народът ни „предава“ героите си, защото е лишен от чест, духовност и смелост.Освен „оглозгани“, скромни информации за името, раждането, смъртта на Раковски, за творчеството, стремежите и борбата му за народна свобода се говори „под сурдинка.“ И в турско, и в руско, и в щатско думата „революция“ за освобождаване на РОБА е дума неприемлива. Тя дори е забранена.На тази дума Раковски отдаде живота си! Един намерен негов ръкопис ни разказва за една друга страница от живота му, на която той посвещава цялото си съзнателно време от най-млада възраст – животът му, съпричастен и участен в тайните дружества и масонските ложи – наложени по необходимост от обстоятелствата и целите. „Разсъждение върху франкмасонската същност за човещина.“ Този ръкопис е намерен от Христо Раев – адвокат и колекционер. Какво ни учи Раковски с него? Разказвайки и за себе си, ние разбираме, че едва деветнадесет годишен, буден, интелигентен, български син, той е в тайната организация “ Филики етерия,“ сред бурните вълнения на гърците за независимост. „Фелики етерия“. преведено значи „Дружество на приятели.“ Става приятел на ген. Михаил Чайка – Чайковски, на турска служба, най-известен агент в Ложата в Цариград. Той се бори за свободата на Полша срещу Русия. Във “ Филики етерия“ Раковски е Георги Македон. За участие в “ Браилските бунтове – организатор на втория Браилски бунт – е заловен ,съден и осъден на смърт. Високо масонско покровителство го спасява! Следва пребиваване в Марсилия. Вече е близък с Мацини -„Млада Италия“, която Австрия обявява “ ВЪН ОТ ЗАКОНА.“ Мацини до 1869 г. е съветник и учител на българските революционери. Те му гостуват в Лондонската квартира. Ръкописът ни дава извънредно ценни мисли за Масонската ложа. Животът в Ложата е за мъже: човечни, достойни, с нужда за развитие, с дейност, в братско общество, макар индивидуалистни, всеки върши работата си САМ! За Раковски да бъдеш приет в Ложата е задача много важна: не се допуща СНИСХОДИТЕЛНОСТ, ЗА ДА НЕ СЕ ПУСНАТ ХОРА „БЕЗ ПОТЕНЦИАЛ.“ Също така не се допуска прекалена СЪВЕСТНОСТ, за да не се пропуснат „НЕОБРАБОТЕНИ КАМЪНИ, В КОИТО СЕ КРИЯТ БИСЕРИ“( Раковски). За Раковски има три добродетели: ИСТИНА, САМООТВЕРЖЕНОСТ, ЛЮБОВ. Те се дават „свише“.Човек се ражда с тях. В живота човекът трябва да бъде възпитан на труд, справедливост и красота. Раковски разграничава държавата – насилница от Ложата; и догматичната църква от Ложата. Преди всичко човекът е свободен. За Раковски правилният масон е МИЛОСЪРДЕН и СПРАВЕДЛИВ!Той дава духовна подкрепа. С пари се помага на вдовици и старци, когато и те самите се борят за себе си. Така се постига девизът: СВОБОДА , РАВЕНСТВО, БРАТСТВО.

Автор: Иван Тренев

 2,862 Посетена,  3 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)