На 7 май са родени : Пьотр Илич Чайковски и Йоханес Брамс!

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Две от най-ярките явления в музиката на всички времена са родени на един и същи ден! А именно – Йоханес Брамс и Пьотр Илич Чайковски!

7 май 1840 е роден Пьотр Илич Чайковски. Разнообразното му творчество включва симфонии, опери, балет, инструментална и камерна музика и песни. Той е автор на едни от най-популярните концертни и театрални музикални произведения в класическия репертоар, като балетите „Лебедово езеро“, „Спящата красавица“ и „Лешникотрошачката“, „Тържествена увертюра 1812 година“, „Концерт за пиано и оркестър № 1“, последните му три номерирани симфонии и операта „Евгений Онегин”

На 7 май 1833 е роден и Йоханес Брамс.Той е композитор, пианист и диригент, един от водещите представители на романтизма в музиката.Още докато е жив той се ползва с голяма популярност и влияние и е сравняван с класически композитори като Йохан Себастиан Бах и Лудвиг ван Бетховен.Брамс е автор на няколко големи произведения за оркестър, включително четири симфонии всичките в 4 части – най-високият образец в световната музика, два концерта за пиано, Концерт за цигулка, Двоен концерт за цигулка и чело, както и на голямото хорово произведение Ein deutsches Requiem (Немски реквием). Творчеството на Брамс е също богато на вариации, най-известните от които са Вариации и фуга по тема от Хендел, Вариации по Паганини и Вариации по тема от Йозеф Хайдн. Той е автор и на композиции за пиано, струнни квартети и квинтети, както и на над 200 песни.

 1,858 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)