Ангелкова: “Летният сезон при нас може би ще започне от първи юли”

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ангелкова: “Летният сезон при нас може би ще започне от първи юли”

Планираме от 1 юли да отворим туристическия сезон у нас, от 15 юни започва подготовката. Това заяви на извънреден брифинг министърът на туризма Николина Ангелкова след видеосреща с министрите от ресора в ЕС. Тя информира още и за предложенията и мерките, които са обсъдени по време на конференцията:

Да се създаде еврпейски компенсационен фонд, който да осигурява ликвидност на туроператорите и защитата на потребителите. Това е изключително важен фонд, който ще предотврати масови фалити за всеки един от участниците във веригата, коментира Ангелкова.

Тя съобщи още, че освен това се обсъжда и съставяне на възстановителен план за излизане от кризата – става дума за 20% от сумата, отделена от ЕС да бъде пренасочена към туризма.

Допреди тази криза бизнесът нямаше възможност да ползва грантови схеми. Но тъй като светът ще бъде различен по отношение на туризма, смятаме, че това ще бъде задължително, счита ресорният министър.

Изискваме да има единен протокол по отношение на здравните мерки по отношение на персонал и туристи. По този начин хаосът ще бъде много по-малък, категорична е Николина Ангелкова.

По-гъвкави механизми за предоставяне на визи за трети страни, след като бъде възстановено пътуването. Много е важно да бъде възстановено доверието на хората към пътуването.

„Предложих да има европейска стратегия, свързана с възстановяване на позициите на Европа като туристическа дестинация. Предложихме да има и специален план за възстановяване и излизане от кризата. Комисарят Бретон се съгласи и пое ангажимент в работната група по отношение на сектор Туризъм да се вземат мерки по всички тези въпроси, за да може да имаме перспектива пред този важен туристически отрасъл“.

Ангелкова предложи и на сектора заедно да изпратят декларация, в която да обинят усилията за защита на исканията за възстановяване на сектора. За мен всеки един от сектора на туризма е важен.

България е всичко, има многообразни туристически възможности и се надявам тази криза да ни направи по-силни. Сега е моментът заедно да помогнем на България, като я изберем за нашата макар и късна почивка. Нека заедно помогнем да се възстанови макар и с малки стъпки нашият сектор.

Правим планове, базирани с оглед на ежедневната комуникация с колегите, с представителите на сектора в различните му направления.

Ангелкова посочи още, че като начало погледът извън България ще бъде насочен към съседните страни, тъй като авиацията ще се възстанови по-трудно.

Като част от мерките за излизане от кризата ще бъде предвиден и механизъм за посрещане на руските и турските туристи у нас.

Източник: Тв. Евроком

 594 Посетена,  4 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)