Билка бабини зъби – какво лекува?

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Познатата билка бабини зъби или tribulus terrestris, както е латинското й наименование, е малко цъфтящо растение, известно още като „бодлива лоза“. Това е така, защото се смята, че острите бодлички на плодовете му могат да спукат гумите на велосипед. Плодовете, листата и корените му се използват като лек за редица заболявания. Днес ще ви разкажем за най-популярните му ползи и защо познатите бабини зъби са билката на 21-ви век.

Билка бабини зъби – какво представлява и къде можем да я открием
От корена на растението излизат тънки, пълзящи, дълги до 80 см стъбла, покрити с власинки. Листенцата са малки и разположени на чифтове, с елипсовидна форма. Цветовете също са дребни, жълти на цвят. Плодовете са покрити с иглички. След узряването им се разпадат на 5 ядки, подобни на орехчета, които също са покрити с шипчета.

Бабини зъби се среща в Средиземноморието, западната част на САЩ или места с подобен климат, като Китай и Виетнам. Смята се обаче, че най-добрите представители на билката могат да се открият в Турция, Македония и България. Да, по нашите ширини са най-добрите реколти от билка бабини зъби, които се изкупуват и използват за различни видове добавки навсякъде по света.

Активни съставки в билката бабини зъби
Учените смятат, че сапонините и флавоноидите са отговорни за здравословните ползи на това растение. Екстрактите от билка бабини зъби обикновено са стандартизирани, за да съдържат определен процент сапонини. Сапониновият профил варира в зависимост от това къде се отглежда растението. Например проучванията показват, че сортовете в Югоизточна Европа (напр. България и Гърция) имат над 30 пъти повече количество протодиосцин от сортовете в Западна Азия. Други активни компоненти, открити в растението, включват:

алкалоиди – харман, нехарман, трибулустерин;
фенолни амиди – терестрозиди А и В;
танини;
фитостероли – β-ситостерол, стигмастерол;
органични киселини – канелена киселина, ванилова киселина;
аминокиселини – аланин и треонин.
Корените съдържат предимно сапонините протодиосцин, диосгенин и трибулозин. Те също така съдържат протеин, който предотвратява натрупването на камъни в бъбреците. Плодовете съдържат фенолните амиди трибулузамиди A-D и други сапонини (терестриамид и терестрозиди A и B).

Здравословни ползи на билката

Бабини зъби. Жена, която се разтяга в групова тренировка.

Растението отдавна се използва в традиционната китайска медицина, както и в аюрведа, за подобряване на спортните постижения и повишаване на либидото. Билката повишава нивата на някои хормони, включително тестостерон и естроген, и се съдържа в много добавки, които имат за цел повишаване нивата на тестостерона. Освен това билка бабини зъби може да помогне за различни здравословни проблеми като високо кръвно налягане, висок холестерол, камъни в бъбреците и действа като диуретик. Нека разгледаме най-популярните сред тях подробно:

Подобрява атлетичното представяне
Като добавка за тренировки, билката бабини зъби няма еквивалент. Тя съдържа стероиден сапонин – протодиосцин, за който се смята, че е отговорен за популярността на тази билка сред спортистите.

По-конкретно, протодиосцинът насърчава освобождаването на азотен оксид, което от своя страна увеличава притока на богата на кислород кръв към мускулите и позволява по-доброто използване на хранителните вещества.

В същото време протодиосцинът стимулира хипофизната жлеза, в резултат на което насърчава по-високите нива на тестостерон. Освен това билката може също да помогне за повишаване на издръжливостта по време на тренировка, както и за по-бързото възстановяване на мускулите след нея.

Билка бабини зъби за лекуване на сексуална дисфункция
Билката може да помогне за лечение на еректилна дисфункция. Според проучване, при тестване на ефектите от 12 седмичен прием на екстракт от билка бабини зъби върху мъже с лека или умерена еректилна дисфункция, се установява, че тези, които приемат добавката, имат значително подобрение в сексуалната функция (включително еректилната дисфункция).

Всъщност билка бабини зъби оглавява класацията на билките с действие на виагра. Тя повишава лутеинизиращия хормон (LH), увеличавайки нивата на свободен тестостерон при здрави мъже. Това, от своя страна, увеличава сексуалното желание и либидото, подобрява качеството на спермата, като същевременно я прави по-бърза. В някои случаи може да помогне за отстраняване на еректилната дисфункция и е доказано, че е полезна при преждевременна еякулация.

Същевременно бабини зъби може да помогне за лечение на сексуална дисфункция и при жените. Според проучване сред жени с намалено либидо тези, които приемат бабини зъби под формата на добавка, с времето имат значително подобрение на фактори като желание, възбуда, удовлетворение. Също и намаляване на менструалната болка.

Установено е, че облекчава и симптомите на менопаузата, като горещи вълни, депресия и емоционална нестабилност. Редовното използване на билка бабини зъби по време на менопаузата може да се бори и със загубата на сексуален интерес по това време. Тази мощна билка може да стимулира андрогенните рецептори в мозъка, помагайки на тялото да реагира положително на хормони като тестостерон. Въпреки че тестостеронът е свързан със здравето на мъжете, производството му при жените също има положителен ефект върху либидото.

Помага при лечение на диабет
Билката бабини зъби може да помогне в борбата с диабета, особено при жените с диабет тип 2. При такива пациенти тримесечно лечение с добавка от бабини зъби, глюкозата в кръвта, общият холестерол и LDL „лошият“ холестерол са значително намалени. Не се наблюдава значителен ефект при нивата на триглицеридите и HDL „добрия“ холестерол. Добавката обаче може да даде допълнителна защита срещу увреждане на кръвоносните съдове.

Внимание! Тъй като бабини зъби намалява нивата на кръвната захар, може да се наложи дозата на лекарствата за диабет, които приемате, да бъде коригирана от вашия лекар. Най-добре се консултирайте с него преди да използвате добавката.

Как да приемате добавка от бабини зъби – препоръки и предпазни мерки

Бабини зъби. Диабетна нефропатия. Магнезий – ползи. Пробиотик: инфекции.

Препоръчителната доза под формата на добавка е три пъти на ден, сутрин, обед и вечер, между 2,3 и 4,6 милиграма на килограм телесно тегло, приемани всеки ден. Първият прием трябва да бъде веднага, когато се събудите, тъй като нивата на кръвната ви захар ще бъдат ниски, след това приемайте по една доза между храненията. Можете да си направите и чай от сушени листа на билка бабини зъби и отново да го пиете по 3 пъти на ден.

Добавките с бабини зъби обикновено са безопасни за повечето хора, когато се приемат до 90 дни. Нежеланите реакции обикновено са леки и редки, но могат да включват болки в стомаха, спазми, диария, гадене, повръщане, запек, възбуда, нарушен сън или обилно менструално кървене. За да ги избегнете, правете почивка на всеки 3 месеца, преди отново да започнете приема на билка бабини зъби под каквато и да е форма. Разбира се, ако забележите някой от страничните ефекти, преустановете приема веднага и се консултирайте с лекар.

 59 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)