ПАРТИЙНИТЕ ФУНКЦИОНЕРИ ИЗХВЪРЛИЛИ КОСТИТЕ НА ЦАР ИВАН АЛЕКСАНДЪР, СЕНЕГАЛЦИ СЕ ГАВРЯТ С МОЩИТЕ НА АСЕНЕВЦИ

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

🇧🇬❤️🇧🇬
ПАРТИЙНИТЕ ФУНКЦИОНЕРИ ИЗХВЪРЛИЛИ КОСТИТЕ НА ЦАР ИВАН АЛЕКСАНДЪР, СЕНЕГАЛЦИ СЕ ГАВРЯТ С МОЩИТЕ НА АСЕНЕВЦИ

Из признания на Пенчо Кубадински, член на Политбюро на ЦК на БКП, един от най-близките на Тодор Живков и един от идеолозите на Възродителния процес:

„На Царевец се откри гробница на цар Иван Александър. Казаха, че това е цар, ние сме против царете и изхвърлиха останките…“

„Вероятно става дума за разкопки на църквата в Царевец – предполага проф. Николай Овчаров. – Ако не се лъжа, някъде през 60-те или 70-те години там действително излиза част от саркофаг, на който е имало изобразени двуглави орли – белег, че е погребана царска особа.
Затова може с голяма вероятност да се предполага, че наистина са били на цар Иван Александър и затова са наречени така. Била е запазена долината част на скелета с краката, но не ми е известно каква е съдбата на останките след това. Не вярвам да са били изхвърлени, тъй като в археологията не се прави така…“

За съжаление, подобна е съдбата не само на костите на цар Иван Александър. Оказва се, че няколко десетилетия преди тези срамни събития сме загубили и останките на славните български владетели – братята Асеневци.

„Със сигурност гроб на български цар открива археологът Моско Москов през 1906 г. – пише по този повод в книгата си „Български загадки“ изследователят Григор Николов. – Той копае в търновската църква „Св. св. 40 мъченици“ и намира останки на средновековен аристократ. Заради царските атрибути предполага, че това е гробът на Иван Асен Втори. В църквата са намерени и два женски гроба – вероятно на съпругите на Иван Асен унгарката Ана-Неда и епирката Ирина Комнина. Надгробната плоча на една от цариците после изчезва и днес се поставя под съмнение дали въобще е съществувала. Москов разкопава и във великотърновската църква „Свети Димитър“, в която Асен и Петър обявяват въстанието си през 1185 г. В притвора открива два гроба и кости, но със съжаление разбира, че те са разкопавани преди него и скъпоценностите са ограбени.

Нарича ги „Асен“ и „Петър“.

Всичките находки оставя в днешната сграда на Първа гимназия във Велико Търново.

„Там, през 1913 г., когато ходът на Междусъюзническата война е успешен за България (така е в текста, но със сигурност става дума за Първата световна война) са настанени пленените сенегалци и те разпиляват нещо, което днес би могло да бъде национална светиня.“

Източник: Иван Бутовски, вестник „168 часа“

Портрет на цар Иван Александър, създаден с помощта на изкуствен интелект, въз основа на средновековната миниатюра в Лондонското четвероевангелие.

 74 Посетена,  2 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)