Най-древната писменост е българска. Още и за Линеар А и Линеар Б

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

ВАЖНИ, НО УКРИТИ ФАКТИ ЗА ДРЕВНАТА ПИСМЕНОСТ

В един от трудовете си Артър Еванс публикува изображения на различни обекти, върху които може да се види ранната критска писменост. Те са от края на трето хилядолетие пр. Хр., а подобни предмети с идентични знаци има у нас още през пето хил. пр. Хр.

Това означава, че хората занесли ранната писменост на о-в Крит са дошли от Балканите. Прочее, като едни от градителите на крито-минойската култура проф. Бедрих Хрозни определя траките и илирите. По-късно Петер Фан Сусберген намира тракийски лични имена в минойските документи, при които е ползвана писмеността Линеар А.

От нея се развива писмеността Линеар Б, за която Фьодор Успенски съвсем точно отбелязва, че показва поразителна близост с руните на старите българи, изрязани по стените, а и керамиката от Плиска.

За същата тази писменост Джейн Елън Харисън смята, че е писменост ползвана от Орфей. Докато след XI в. Линеар Б вече не се ползва на територията на Елада, то у нас, след X в. по керамиката от Цепино писмеността продължава да живее.

Откритието е на Иванка Пенева-Русева, изследователката дори успява да разчете думи като Резу бану – Резос бан, господар.

Грандиозно е и откритието на Георги Сотиров, който намира голям брой паралели между крито-микенската писменост и българската глаголица.

Като имаме предвид, че и руните на старите българи, и глаголицата са свързани с крито-микенската писменост, която пък е определена като тракийска от Харисън, не следва ли да определим старите българи като стар балкански народ?

Старите българи са не просто стар балкански народ, а един от най-старите цивилизовани народи. Свещеният за тях символ
IYI се среща най-рано на Балканите – някъде преди около 7 000 години. Локациите са три:
1. Хотница – селище на територията на Мизия.
2. Винча – селище на територията на Панония.
3. Цани – от територията на Тесалия.

Явно не е случайно, че българите са наричани мизи, панонци, а и мирмидони. Все пак Тесалия е дом мирмидоните, за които Йоан Малала твърди, че са предци на българите.

Редно ли е според Вас такава важна информация да бъде укривана от широката публика?

 129 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)