Отрязаните глави на Ботеви четници

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Глави на убити Ботеви четници, изложени край крепостната стена на Видин – рисунка, поместена на първа страница на френския седмичник „L‘Illustration“ в броя от 22.07.1876 г.
През лятото на 1876 г. журналистът Лудвиг Ригондо и художникът Пол Адолф Кофман пристигат във Видин за да отразяват започналата Сръбско-турска война. Ето кратък откъс от тяхна кореспонденция:
„През главния вход на крепостта – Стамбол капия, влизаме в турската част на града и първата картина, която се открива пред погледа, съвсем не е в състояние да ни успокои. До крепостната стена – ужасна гледка – са забити копия с набучени на тях човешки глави. Други се въргалят по земята: това са, както разбираме, главите на някои от българските въстаници от епизода с „Радецки“. Клетите, обкръжени от черкези, те са били почти всички избити…“
Пол Кофман изпраща рисунка на видяното и тя е поместена на първа страница на „L’Illustration“ в броя от 22 юли. Впечатлението от нея е толкова силно, че в следващите седмици тя е публикувана в повечето от тогавашните европейски илюстровани издания като нагледно доказателство за случващото се в България, потвърдено от авторитетни европейски журналисти.

 131 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)