КАРТА НА ОСМАНСКИ ВОЕНЕН ОТ 1513 ПОКАЗВА, ЧЕ АНТАРКТИДА НЕ Е ЗАЛЕДЕНА!

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

ЗАГАДНАТА КАРТА НА ПИРИ РЕЙС

През 1929 година в Истанбул е открита карта, нарисувана през 1513 година от османски картограф. Анализът му е обект на разгорещен дебат, тъй като показва бреговете на Америка и Антарктида, преди да бъдат изследвани.

Теологът Густав Адолф Дейсман направи това изненадващо откритие, докато инспектира библиотеката на двореца Топкапи в Истанбул, която турското правителство му възложи да класифицира.

Сред прашните рафтове той открива два фрагмента от карта от началото на 16 век, нарисувани върху кожата на газела, която представя странна аномалия: на запад от Иберийския полуостров и Африка могат да бъдат разграничени големи части от бреговете, които сякаш отговарят на Америка и Африка. Антарктида и че не трябваше да са там откакто, по това време, в Европа не се знаеха.

Автор на картата е Ахмед Мухидин Пири, по-известен като Пири Рейс, османски моряк и картограф, живял между 1465 и 1553 г. По негови думи, той я е нарисувал от друга карта – сега изгубена – получена от кастилски затворник, който е придружавал Христофор Колумб по време на пътешествията му, и я е завършил с информация от „древните морски царе “

Около една трета от оцелялата карта показва западните крайбрежие на Европа, Северна Африка и бреговете на Бразилия. Показани са няколко атлантически острова, сред които Азорските острови и Канарските острови, както и митичният остров Антилия и вероятно Япония.

Най-озадачващият аспект на картата на Пири Рейс е изобразяването ѝ на Антарктида. Картата не само показва сухоземна маса близо до днешна Антарктида, но показва топографията на Антарктида, разкрита от лед и в големи детайли.

Но според учебниците по история първото потвърдено наблюдение на Антарктида е станало през 1820 г. от руската експедиция на Михаил Лазарев и Фабиан Готлиб фон Белингсхаузен. От друга страна, е изчислено, че Антарктида е била покрита с лед от около 6 000 години.

 139 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)