Откри т нов ръкопис за Робин Худ и тунел, чрез който е успявал да се измъква от Властта!

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Досега учените никога не се бяха натъквали на документирани свидетелства за Робин Худ в британските хроники. Съществуваха само три шотландски ръкописа, където средновековните хронисти бяха споменали за разбойника в историческия контекст.

Откритието на Луксфорд съдържа пасаж, посветен на Робин Худ, който се превежда както следва: „По това време според народната мълва разбойник с името на Робин Худ, заедно със своите привърженици, се появи в Шерууд и други законопослушни области в Англия, които постоянно ограбваха“.

Става въпрос за времето около царуването на крал Едуард І (1272-1307).

В този кратък пасаж може да бъде доловено негативното отношение на монасите към разбойник. И това е съвсем разбираемо. Робин Худ и неговите приближени за монасите от това време са били ярък пример за неморално и безотговорно поведение, тъй като се скитали и грабили.

На историците е любопитен факта как този митологичен персонаж, който може и никога да не е съществувал реално, вече 700 години е сред най-известните в света.

Подземният вход, през който легендарният разбойник Робин Худ се е измъкнал от хората на нотингамския шериф, вече е открит.

Тайният ход естествено е бил намерен случайно от археолозите. Той минава под музея на правосъдието в Нотингам и е на дълбочина 2, 5 м под нивото на градските улици.

Археолозите се натъкнали на тунела съвсем случайно, докато проучвали изкуствените пещери от 14 век, открити в сградата на храма на Темида.

Учените смятат, че тунелът тръгва от църквата „Св. Дева Мария“, където според средновековните хроники, легендарният Робин Худ се е опитал да намери убежище от преследващите го главорези на шерифа.

Възможно е благородният разбойник да се е възползвал от тунела, когато църквата била обкръжена от врага, смятат изследователите.

Експерти от университета в Нотингам предполагат, че тунелът е бил прокопан през 12 век. „Робин Худ попаднал в капана на църквата, която била обградена, но намерил начин да се измъкне от войниците, като използвал системата от подземни тунели и убежища“, обяснява археологът Гавин Кингсли

 150 Посетена,  3 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)