ПРЕКРАСНО ЗАПАЗЕН ТЕРАКОТЕН ВОЙНИК ОТ ПРЕДИ 2200 г!

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Това е един от малкото теракотени воини, открит почти напълно непокътнат. Обърнете внимание на детайла на долната част на обувката му, показващ, че захватът и сцеплението са били важни за обувките още преди 2200 години.
Всеки теракотен войн е в реална големина и е изработен да бъде напълно уникален. Сред общо 8 000 броя, няма двама, които да са абсолютно еднакви!
Малко след завършването на гробницата през 210-209 г. пр.н.е., тя е разграбена за оръжия и изгорена, което причинява рухване на покрива, смачквайки теракотите воини. Всички останали теракотени воини, които в момента са изложени, били старателно възстановени. Още по-забележителното е, че теракотените воини първоначално са боядисани в ярки цветове от умели занаятчии.
За съжаление, когато са били изложени на въздух и слънчева светлина по време на разкопките през 70-те години, цветовете започнали да избледняват и почти веднага и за минути изчезнали.
Тези теракотени воини са поставени на място, за да пазят гробницата на първия император на обединен Китай – Цин Шъхуан. И до днес гробницата предстои да бъде отворена. Според древните историци гробницата съдържа цяло кралство и дворец, в които таваните са украсени с перли, за да имитират нощното небе.
Твърди се, че гробницата съдържа изключително редки артефакти и е нагласена с арбалети, за да застреля всеки, който се опитва да влезе. За да запази местоположението си в тайна, работниците били погребани с императора.
Историкът Сима Цян също споменава, че вътре в гробницата е използван живак, за изработване на река Яндзъ и моретата по такъв начин, че те да текат. Съвременните тестове са показали изключително високи нива на живак в заобикалящата почва.

 144 Посетена,  2 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)