ЛЮБОПИТНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Знаете ли, че…
1. Питагор имал фобия от бобени зърна.
Великият математик, баща на много велики открития, наистина е бил малко странен. Твърди се, че фобията му от бобени зърна му е коствала живота. Причината: нападатели атакували селището, където живеел Питагор. Той бил принуден да бяга докато не стига до бобено поле, където отказва да влезе. Там нападателите го убиват.
Историците вярват, че тази странна фобия е свързана с вярването на математика, че част от душата на хората излиза заедно с отделяните газове. Така бобът категорично не присъства в диетата на гения.
2. Изразът „Парите не миришат“ е буквален.
През 74 година от нашата ера римският император Веспасиан изхарчил всички пари на държавната хазна по време на гражданска война. За да върне част от средствата, той създава първите платени тоалетни. Когато синът му Тит започнал да го критикува за мярката, императорът заявил, че изкараните по този начин пари не миришат.
Фразата става крилата и се използва до ден днешен в най-различен контекст. Оригиналът е Pecunia non olet.
3. Арабските цифри…са индийски.
Арабските цифри (както ги наричаме днес), въобще не са изобретени от арабите. Те са дело на индийски математици. Те са модифицирани и адаптирани от северно-африкански араби и достигат до Европа в Средните векове.
През 1202 година дори прочутият италиански математик Леонардо Фибоначи прави проучване и твърди, че цифрите са индийски. Въпреки това европейците ги наричат арабски, като добиват окончателния си вид през 15 век, което допринася за въвеждането на печатните букви.
4. Преди Ватерло, Наполеон е победен от орда… диви зайци.
Счита се, че най-големият крах за Наполеон Бонапарт е битката при Ватерло. Оказва се това съвсем не е така. Години по-рано, през юли 1807 година по време на лов владетелят е нападнат от около 3000 подивели зайци, подготвени специално за събитието. След като са пуснати от клетките си с идеята да бъдат ловувани, зайците вместо да побягнат панически, се втурват към френския владетел и неговите придворни.
Дългоухите нападатели успели да се наврат в дрехите на Наполеон, което го принудило панически да бяга.
5. Война в продължение на 38 минути
Най-кратката война в историята е тази между Великобритания и Занзибар. Тя продължава „изтощителните“ 38 минути преди занзибарската армия и флотът да се предадат безславно след единствен изстрел от страна на английската артилерия. Годината е 1896.
6. И войната без край
Официално най-дългата война в историята е тази между Холандия и островите Сили, която продължила от 1651 до 1986. В тази война няма нито една жертва.
7. Бащата основател…със слабост към хубавите жени…
Томас Джеферсън, автор на Декларацията за независимост, третият президент на Съединените щати, счупил китката си, опитвайки се да прескочи ограда в Париж, за да впечатли жена.
Тази история е 100% вярна. След като хирурзите наместват счупените кости, той все пак търпи болка в китката си до края на живота си. Заради това нараняване, той пише много от любовните си писма с лявата си ръка.
8. Хитлер е страдал от ужасни газове…
„Хитлер страда от най-ужасни газове. Неговата екстремна диета, повтарящи се, стомашни проблеми (вероятно психосоматични) и разчитане на слаби лекарства превръщат вечерите в дома му в истинско предизвикателство за гостите му. Предполагам, че затова имаше куче?“.
Това пише в мемоарите си Алберт Спеер – нацистки министър по въоръжението. Според американски доклади Хитлер е приемал повече от 28 различни медикамента в опита си да тушира неприятното заболяване.
9. Войникът, който така и не разбра, че войната е свършила.
Японски войник на име Хиро Онода, така и не разбрал, че Втората световна война е свършила. Той бил изпратен на малък остров във Филипините, за да шпионира американските сили. Той избягва пленяване и остава да изпълнява мисията си през следващите 30 години.
През 1974 година на бившия му командир се налага да излезе от пенсия, за да го убеди, че войната наистина е приключила. Онода живее абсолютно сам на острова 29 години. Той се завръща в Япония през 2014 година на 91 години.
10. Айнщайн-президент!
През 1952 предложили на Алберт Айнщайн да бъде вторият президент на Израел, но той отказал.
Аргументът на човека, чието име се превръща в синоним на „гений“, е, че просто не е достатъчно квалифициран за поста. Той посочва още възрастта си, липсата на опит в тази сфера и оскъдните си умения в комуникацията с хора като допълнителни фактори, определящи го като неподходящ кандидат.

 102 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)