Аяз Кала, Каракалпакстан, Узбекистан. – ДРЕВНОБЪЛГАРСКИЯТ КОМПЛЕКС!

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Аяз Кала, Каракалпакстан, Узбекистан.

Комплекс Аяз Кала, изграден от кални тухли, се състои от три крепости и се намира на 24 км от с. Бъстон близо до соленото езеро Аяз-кул. В древността и ранното средновековието комплексът защитавал северната граница на Долен Хорезм на десния бряг на Аму Даря.
Аяз Кала 1
е най-високият от трите в комплекса, построен е през 4 век пр.н.е. върху плосък участък от варовиков хълм, от който се вижда околните равнини. Височината на хълма е приблизително 100 м. Крепостта е използвана повече от петстотин години. Външният контур на стените е височина до 10 метра, а останките от двуетажни аркови галерии са запазени до днес. Входът на крепостта е защитен с крепостта порта с лабиринт.
Аяз Кала 2
е най-малкият от трите кала. Тъй като обектът не е систематично изкопан или научно датиран, не е известно кога е построен Аяз Кала 2, въпреки че се смята, че е най-модерният от трите кала. Оценките за времето, когато са построени различни части на калата, варират от 4 до 8 век пр.н.е. Дворецово-крепостният комплекс можел да остане в употреба до монголските нашествия през 13 век пр. н.е.
Аяз Кала 3
С размери 260 x 190 метра, Аяз Кала 3, гарнизонен форт, е най-голямата от трите кала. Заобиколена е от селскостопански полета Местоположението на Кала 3 щеше да направи далеч по-достъпно от Кала 1 при спешна ситуация като внезапна атака. Кала 3 съдържа укрепена сграда в североизточния си ъгъл, която датира от 5 и 4 век пр.н.е. Външните стени може би са построени по-късно – между I и II век пр.н.е.
През 3 век сл. н.е. стените на крепостта са допълнително изсипани от полукръгли кули над периметъра. Останките от по-голямата крепост Аяз Кала III (прибл. 5 ха) се намират в дъното на хълма. Вътре в крепостта са открити следи от монументална кръстна сграда, датираща от 4–2 век пр.н.е. Всички доказателства сочат, че около тази сграда са построени двойните крепостни стени с правоъгълни кули през I – II век сл.е

 79 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)