ГРАФ ДРАКУЛА Е БЪЛГАРИН!!!

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

ВЛАДИСЛАВ III ЦЕПЕШ – ДРАКУЛА – син на Владислав II, синът на славния воевода Мирчо Стари, който е поставен на трона на Влашко от цар Иван Шишман.

Историята на Влахия (Влашко) е неразривно свързана с България. По време на Първата и Втората Българска държава земите на Влашко са част от нея. Заради това голяма част от влашката аристокрация е била с български корени затова има много примери – Влайко, Мирчо, Радул, Владислав. Интересно е, че някои румънски историци смятат, че Първата “Румънска“ държава е държавата на … Асен и Петър основана 1185 г.

В случая с Дракула баща му се казва Владислав (Влад ІІ), единият му брат Мирчо, а другият Радо. Влад ІІ е син на славния воевода Мирчо Стари, който е поставен на трона на Влашко от цар Иван Шишман.

Друга интересна особеност за Влашко и свидетелство за влиянието на България е официалната писменост. Влашките князе са писали на кирилица, а официален език е бил старобългарския, който незнайно защо в съвременните писания се пише църковнославянски. Както е известно такъв народ църковнославяни няма, а всички знаем кой и как налага кирилицата и българския език. 1861 г., когато в ново образуваната държава Румъния е направена езикова реформа и кирилицата е заменена с латиница. А това е грамота на средновековен български за основаването на Букурещ издадена от Влад Цепеш, иэдадена преэ 1459г

 218 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)