Фирмата „Булгари“ е на българи

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Булгари (BVLGARI) е една от най-старите италиански бижутерни къщи датираща чак от 1884 година. Компанията е открита от Сотирио Вулгарис , който е имигрант в Италия. Думата „Булгари” е фонетичната версия на името на Вулгарис. Също така на италиански думата “bulgari” означава “Българи ,,което всъщност принадлежи на древно българско семейство бижутери, които са развивали своята дейност в Гърция между 15-ти и 18-ти век. Основател на компанията е Сотириос Вулгарис от куцовлашкото село Каларитес или иначе казано – Сотир Българина. Името Вулгарис идва от гръцките думи българин, български. В Италия Bulgari означава българи. Сотирос основава компанията си, която към днешна дата генерира милиони, още през 1884 г.
Сотир се премества в Рим през 1880 с 18 цента в джоба си, притежаващ невероятно умение да работи ценни метали. След като работи на няколко места, Сотирио отваря собствен магазин през 1884. Той полага в основите на стила Булгари елементи от древните българи-Беласги и траките които са едно цяло и отваря няколко магазина на най-различни места в Италия. Неговите синове Константино (1889-1973) и Григорио (1890-1966) са били активно включени в бизнеса и са работили в компанията през целият си живот. Днес представител на четвърто поколение е Франческо Трапани, който е менажер на компанията.
Една от най-забележителните истории на фамилията Булгари е, че Константино Булгари и съпругата му, Лора Булгари, са скрили три еврейки в техният собствен дом в Рим по време на Втората Световна Война. Еврейките се вярва, че са почукали на тяхната врата по време на нападението върху Ромското гето през 1943. Това не само показва почтеността и посветеността на фамилията Булгари към техните клиенти и колеги много, от които са били евреи, но показва и тяхната хуманност и кураж през тежкото време на властта на Мусолини. Отнело е четири поколения на тежка и креативна работа да доведе Булгари до 230 места за търговия на дребно по целия свят. Днес Булгари продуцира линия от дамски чанти, часовници, парфюми, хотели и разбира се луксозни слънчеви очила. С голям брой адвокати на бранда днес, имало е и ранни фенове на бранда като Елизабет Тейлър, на която приятелите се шегували, че единствената дума която тя знае на италиански е „Булгари”. На 125 годишнината от създаването на компанията, цял раздел от изложбата е бил посветен на притежанията на Елизабет Тейлър. Между тях и струващ 20 милиона пръстен, който й е и даден от Ричард Бъртън.
Стилът на Булгари е много лесно разпознаваем от древните елементи на българския ,тракийския и италианския ренесанс и по-късно парижки и Арт Деко стилове. Булгари остава верен на корените си и произвежда бижута в компактни кръгли форми, които са щедро украсени със скъпоценни камъни в най-различни цветове и Техните слънчеви очила са измежду най-евтините от известните марки. Може да ги различите по високото качество, декорирани с камъни и логота в кръгова форма и измежду други марки, е най-близкото до бижу. Ако имате диамантена огърлица, платинени обеци, красиви пръстени и часовници и нямате все още слънчеви очила Булгари, вашата колекция от бижута не е завършена.

 220 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)