Последните цървули на Васил Левски.

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Тревненският майстор папукчия/цървулджия Петър Щерев пази последните цървули на Васил Левски.
Всъщност цървулът е само един, а чифтът е останал недоправен, защото Апостолът е заловен няколко дни, след като дава поръчката на габровския майстор Стоян Дюстабанов.
Той разказа как оцелявайки в превратностите на времето, като завещание от майстор на майстор, предназначения за Левски цървул днес е безценна реликва за единствения цървулджия в град Трявна – майстор Петър Щерев.
„Родовите корени на майстор Петър са от легендарното село Цапарево, възпято и в известната народна песен „Цапаревци кула градят“. А в града на зографите и бунтовниците го довежда любовта. Той е специалист по изчислителна техника, при това е и военен пилот, но вече трето десетилетие практикува цървулджийството в град Трявна.
На занаят Петър Щерев се е учил от покойния майстор Никифор Петров, от когото е наследил и историческия цървул. Него майстор Петър пази в посветен на Левски своеобразен паметен олтар в цървулджийския си дюкян на световно известната тревненска чаршия.
Въпреки че поръчката е останала нереализирана, самотният цървул не е само поредният артефакт, допълващ биографията на Васил Левски. Той е и пряко свидетелство за антропометричните данни на Апостола като размер на ходилото, височина, тегло и дори характеристики на походката, оценява историческата стойност на реликвата Тренчев.

 187 Посетена,  3 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)