Кой подмени ПЕРПЕРЕК С ПЕРПЕРИКОН

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

На този въпрос спокойно мога да отговоря – историците ни родни, по заповед на политически сили!
Да вземем един пресен пример – разкопките на Перперек, винаги и неизбежно оглавявани от проф. Овчаров в последните години.

За името на Перперек се спори, а то си е чисто Българско име – този връх ще да е бил местообиталище на птици, които народът ни и до днес нарича Перперица. Българският глагол пърпоря съществува и до днес. Пърпоря, перперица, Перперек – Върхът на Птиците Перперици. А също и върхът, където вятърът пърпори, промъква се между каменните сгради и издава пърпорещ звук. Перперешката река наблизо също е местообиталище на перпериците.

По-късно към името Перперек прибавят – окончанието –он, като си мислят, че така ще звучи по-гръцко. А забравят, че он е българско лично местоимение като той, като и двете местоимения се употребяват в България и до днес. А така наречените гърци някога са говорили Българския език и са се наричали Алените, по късно Елините, хората на Бог Слънце Ален.

Скалното светилище Перперек представлява планински масив, в който всяка педя от скалната повърхност е била обработена от човешка ръка. На самия връх са разположени: басейн със значителни размери за местоположението, скални тронове, просторни, изсечени в скалата помещения и пейки. Добре се проследява т.нар. „свещен път“, който води към т.нар. „голям храм“, помещение с вкопаване в скалното лоно на планината. Вътрешното пространство е проектирано на три нива. В най-източната част на храма е издялана фигура на лъв, стъпил на четирите си крака.

image

Лъвът според Древнобългарската духовност е символ на Бога на Светлината Слънцето. Ето защо този лъв е издълбан в най-източната част на древнобългарския храм – там, откъдето слънцето изгрява.
image
Както вече нееднократно съм говорила и в Youtube канала си, цялата Българска духовност, традиции, вярвания са основани върху почитанието на Бога Слънце и Неговата Майка Богинята на Светлината Бал / Бъл, кръстница на народа ни. Бог Слънце изобразяван като лъв, а неговата майка изобразявана като лъвица – това се вижда върху всички древни и антични артефакти по нашите земи. Например Древнобългарските жрици, яздещи лъвици, изобразени по сребърните съдове на Рогозенското съкровище.
image

Лъвът от Перперикон е от 5-4то хилядолетие преди христа. Това е още едно доказателство за силата и могъществото на Древните Българи и тяхната Слънчева духовност, датираща от най-дълбока древност.

Значително количество керамика от късната енеолитна епоха е намерено в района на старите рампи за пръст – факт, показващ, че светилището е основано и функционирало през втората половина на енеолита.

В края на VI – нач. на V хил. пр. Хр. Перперикон е представлявал оголен скален масив. Култовата дейност на скалния връх започва още през V хил. пр. Хр. и е свързана с култа към Великата богиня майка и бога – нейния син. Хората по тези земи създават първото светилище и полагат съдове с храна за боговете.
Разкритата овална зала с огромния кръгъл олтар в центъра вероятно е храмът, където жреци са извършвали ритуали с вино и огън.

image

Свещеният град Перперек е унищожен от османските турци през 1362 г. и жителите му попаднали в робство. След няколко десетилетия мястото напълно запустява.

Археолозите смятат, че големият храм е бил за правене на свещено вино поради наличието на откритите интересни вани, тържествения вход с басейн и така нататък.

Както неведнъж съм писала, тези вани и огромният скален басейн, са били използвани за събиране на Слънчева лековита вода в тях. Слънчевата светлина, нагряваща водата в кристалните каменни корита е лековита за човешкото тяло, особено за костни заболявания. В онази древна епоха хората все още са носели белезите на смаляващото че човешко, растително и животинско царство под силата на увеличаващата се земна гравитация. За това говоря подробно в първите филми на Youtube канала си. От онези древни времена датира традицията хората да се потапят в каменни корита със слънчева вода.
image
Тази традиция е запазена и до днес – моята баба често ме къпеше в каменно корито със слънчева вода. Тази Древнобългарска Айир Веда / Медицина на Знанието / Веда за Доброто / Айир може да се види и в многобройни каменни саркофази с отвор за оттичане на използваната вода – например в музея в Кюстендил. Освен отвор за оттичане на водата, тези саркофази имат и каменни възглавнички за удобното лягане на лекуващите се хора. Саркофагът се е пълнел с вода, след което се е захлупвал с каменен капак, за да придобие водата свойствата на кристалния камък, обикновено гранит. След това човекът е лягал в така обработената вода.

Почитание към водата в каменни басейни се е изразявало при Дедите ни и с със строежа на красиви нимфеуми, каквито намираме на няколко места у нас. Нимфеумът на Перперек е от Римския период, като не забравяме, че Българите са основателите на Римската империя. Първоначално за нимфеуми са ползвани естествени езера в пещери, около които са се събирали девойки и са наричали водата, като са пеели На Ма Богинята Майка. На Ма Пе постепенно се е обеззвучило в Нампи / Нимпи/ Нимфи. Нимфите са На Ма Пеещите жрици На Ме Пе.

Много мистични духовни познания са имали нашите деди Древните Българи. И са боготворели Слънцето като Бог, вдъхнал Човешката душа в човешкото тяло, създадено в каменно яйце в пещера в Балкана. За повече подробности можете да проследите моя филм за пещерата Магурата в Youtube канала ми.

Ето защо древният храм на Перперек е храм на Българския Бог Слънце, изобразяван като лъв и наричан БалАз / Белис, Бал Он / по-късно обезвучено в Аполон. Най-древния храм на Бог Слънце е открит в Северозападна България край село Оходен и е на 9000 години. Пак там са намерени и най-древните ритуални погребения на хора в света – 8-9000 години.

Напразно проф. Овчаров се опитва да нарече този древен храм, храм на виното и на Бог Дионис – Загрей. Тук ще отворя една скоба и ще поясня: Дионис е Българското име на Бог Слънце Да Он Аз / Даоназ със значение Даде / Да Той / Он Аза на Човешката душа. Бог Слънце даде Аза на човека според Древнобългарската митология и затова е наричан Даоназ, Аздал и др. А Българският Бог на виното се е наричал Загрей от хубавия български глагол Загрявам. Виното се е пиело зимата за Загряване / Загрей.

Древният храм на Перперикон е храм на Слънцето Бог на Древните Българи.

За това не бива да ни учудва, че на Перперикон, редом до древния храм на Бог Слънце, изобразен с Лъв и с олтар, археолозите ни откриха и храм на Древнобългарския Бог на Човешката душа Бог СебАзи / Бог на Себе Аза.

Историците ни кощунствено наричат този най-български и най-древен бог „Тракийски“ конник. Пак да повторя – „траки“ няма и никога не е имало, нито по нашите земи, нито някъде другаде. Този термин е гръцка измишльотина, при това съвременна по произход. Професорите Фол я въведоха в Българската историография и подкрепяни от политически сили я налагат насилствено в съзнанието на Българите. Чрез повсеместни надписи на исторически обекти, реклами, билбордове се подменя Българското национално самосъзнание… за да изчезнат Българите, и да остане само земята им за чужди нашественици!

Всеки получава своето възмездие, винаги! Ще го получат и те.

Има Древнобългарският Конник Бог СебАзи. Неговото изображение е по цялата ни земя, а ръката му със свити два пръста е символ, преминал и в християнството, където СебАзи се е превърнал в Исус / Аз-аз.
image
Бог СебАзи е син на Богинята Майка и изправените три пръста на ръката му сочат към Божествената Света Троица на Богинята Майка в нейните три проявления:

– Бра Ма / Бременната с живот

– Веснъ / Навесилата плод

– Сива / Посивялата старица на смъртта и новото раждане в кръговрата на живота.

Храмът на Бог СебАзи на Перперек показва именно този краен период на преминаване на Древнобългарския Бог СебАзи в Исус. Тук е намерена оброчна плочка, изобразяваща Конникът Бог Син пред своята майка Богинята.

Храмът на Бог СебАзи е от 2-3 век. Той обаче е построен около много по-древно светилище – скала, на която се е преливало вино и са се жарели растения в чест на Бог СебАзи от Древнобългарските жреци.

Там е откритата единствена по рода си сребърна камбана, предпазваща новооткрития езически храм от зли сили. Това отново е препратка към Древнобългарската Айир Веда / Знание за Доброто. Среброто е антисептичен метал, както и златото, и калайдисаната мед. А както знаем, нашите деди Древните Българи са първите металодобиващи в света и тяхно е знанието за благородните метали и въздействието им върху човешкото тяло. Неслучайно Дедите ни са се хранили в съдове от благородни метали, котлетата за свещена вода също са от благородни метали, и са украсявали телата си с бижута от тези метали.

Много може да разкаже Перперек, но само на тези, които имат учи и очи за Перпериците на Древните Българи.

Защото днес крадат самоличността Ви, историята Ви, езика Ви погубват, а Вас затриват по чужди земи с чуждо самосъзнание, дори и в родната си земя Ви е забранено Българи да се наричате, искат тракийци да Ви направят – новото „покръстване“ на Българите е не с ятаган или меч, а с лъжи и заробване на съзнанието Ви.

Българите от Бълкана / Балкана, все Хората на Божествената светлина Бал / Бъл, народът на Божествеността.

Докато сте единни в името си, ще Ви има.

Отречете ли се от името и земята си, режете се от корен и изсъхвате, по чужда свирка ще играете и в чужди мелници вода ще наливате. А земята Ви ще стене с кървави сълзи.

Българи сте и в това е Вашето Съединение и Сила.

Българската азбука от пещерата Магурата е най-древната в света
Следваща статия
Древните Български племена Тайно и Калина в Южна Америка

Източник: интернет

 238 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)