Халед ал Асаад спаси Палмира

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Поклон пред подвига на д-р Халед ал Асаад!

18 август 2015 г. Археологът, който пожертва живота си, за да защити антиките на Палмира от Ислямска държава

На колене в очакване на обезглавяването си. Това е сирийският археолог д-р Халед ал Асаад, ръководител на разкопки в Палмира. Халед ал Асаад отказва да разкрие местоположението на съкровищата и антиките на Тадмур (съвременната Палмира), които скрива преди пристигането на Ислямска държава. Ал Асад е обезглавен на площада пред музея, в който работи повече от 50 години. След това осакатеното му тяло е окачено на светофар.

Халид ал Асад е основният пазител на антиките в Палмира, а през юли 2015 г. е заловен от бойци на ИДИЛ. Въпреки изтезанията, продължили над месец (!!!), той не разкрива местоположението на съкровищата на музея и е екзекутиран на централния площад в Палмира.

Когато става ясно, че терористите ще превземат Палмира, учените, ръководени от Ал-Асад, правят всичко възможно да скрият уникалните и безценни антики на древния град. Той е човекът, който изиграва водеща роля в спасяването на стотици артефакти, премествайки ги от Палмира на безопасно място.

Халед ал-Асаад е говорил пет езика, освен шест древни, езици, някои от които изчезнали. Няколко европейски държави му предлагат пребиваване и гражданство, но той отказва да напусне Сирия.

Смятан е за един от най -важните археолози в света и човечеството му дължи благодарност.

 238 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)