Първият концентрационен лагер в Европа е създаден за българите…

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Първият концентрационен лагер в Европа
Важно е да знаем и да помним, че първият концентрационен лагер в Европа е произхождал от Гърция. Гръцките зверства срещу българското население в Егейска Македония!
Тракерът на лагера
Той е убит и осакатен, а оцелелите са или заточени на гръцките острови, или се удавят в морето. Трябва да знаем тези ужасни зверства, за да знаем миналото си и да отворим очите си за собствената съдба на българите.
През юни 1913 г., след избухването на Съюзническата война, гръцките военни власти арестуват хиляди невинни българи от Солун и други райони на Егейска Македония, които са натоварени на кораби с пленени български войници, които да бъдат интернирани на остров Трикери. Много от тях бяха хвърлени в Егейско море по пътя. Така починаха българският архимандрит Евлогия и неговият секретар Христо Батанджиев – един от шестимата основатели на ВМОРО.
Изоставен остров, превърнат в първия концентрационен лагер в Европа. Нещастните българи бяха принудени да издържат на нечовешки условия на живот при тежък недостиг на питей На острова няма нито един извор и в морето са хвърлени торби с хляб, понякога вносен кораб. Когато изследването на Карнеги пристигна в Солун, гръцките власти обявиха епидемия от холера на острова, което попречи на инспекторите да проверяват 9. На октомври 1913 г. параход „Варна“ качва 1800 български войници и 11 офицери на борда и потегля за Варна. Точният брой на загиналите по пътя за острова и на самия остров остава неясен, според очевидци хиляди българи са били оставени тук за по-малко от 3 месеца. По противоречиви гръцки данни около 7 000 души са загинали, други по-възрастни мнения свързват този брой с броя на депортираните македонски българи и пленени войници, но се предполага, че броят на задържаните там е поне два пъти През 1914 г. островът е посетен от чешкия журналист и писател Владимир Сис, който документира гръцките атаки срещу българите, останали там…
· ·

 278 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)