Българският Стоунхендж

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Българският Стоунхендж

Село Долни Главанак се намира в Източните Родопи, малко преди град Маджарово. На това място се пресичат пътищата към Хасково и Харманли.
Там природата е много красива и местото все още не е засегнато от цивилизацията.Девствено, магично, уникално, е общото мнение на хората, които са го посетили.
Древнобългарскиятският кромлех край селото представлява култово съоръжения от вертикално побити каменни блокове. Заграденото пространство, където са се провеждали ритуалите, са под формата на окръжност.
На юг от този комплекс се намират две по-малки по размер. Там са се провеждали детски погребения, с изгаряне на труповете. Да докоснеш нещо от преди 9000 години е направо невероятно, разказват тези, които са го посетили вече. Кромлексът лекува, подобрява общото здравословно състояние на организма, повишава имунната система. Свързан е с цялостната енергийна решетка на страната. Но и цялата земя.
Древнобългарското светилище, известно по света като кромлех е открито в село Долни Главанак през 1998 година.

Английският Стоунхендж води началото си от Българските кромлехи, които го предхождат с хиляди години!
При разселването си около земята, Древните българи са построили много култови кромлехи по цялата земя, като по този начин са разнесли и Древнобългарската първа човешка духовност на почитание на Богинята Майка и нейният син Бог СебАзи. Върху тези скалисти светилища Древнобългарските жреци са извършвали своите духовни мистерии. Техните духовни ритуали са били свързани с движението на Слънцето, Луната и звездите, поради което скалистите върхове като Белънташ, Бегликташ, кромлехите в Железарево и др. са били и много точни календари на движението на Слънцето, Луната и звездите през годината.
И Бегликташ, и Белънташ, и Чачин камък, и местността с надписа край Първомай, и др. са все Древнобългарски светилища на Българския Бог Син на Божествената светлина. Не случайно народът ни е бил наричан Хората на Слънцето, на Светилото, на Божествената светлина. Основното божество на дедите ни е била Богинята на Съзиданието, която те са наричали БаЛ / Бъл със значение Прародителката (Ба/Бъ) на Светлината (Ла / Лъ). Оттук е и името ни Българи, което е свидетелство за най-древната ни човешка история.
Нашите скалисти върхове пазят следите на Древнобългарската духовност и мъдрост, дали началото на всички днешни световни религии.

 181 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)