Българските Крале, които управляваха Ирландия след бягство от гръцкото робство

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Fir Bolg / Firbolg: Кралете, които управляваха Ирландия след бягство от гръцкото роб
Може би сте чули за Fir Bolg/Firbolg, след като сте прочели за свръхестествена група, известна като Tuatha Dé Danann от ир
Въпреки че Fir Bolg / Firbolg са може би най-известни с историческата си битка с Tuatha Dé Danann, с тях са свързани редица други интересни митове.
От бягството от робството в Гърция до пристигането им в Ирландия, по-долу е всичко, което трябва да знаете за тези древни хора.

Fir Bolg / Firbolg: The Irish Kings That Ruled Ireland After Escaping Enslavement in Greece


Кои бяха Fir Bolg / Firbolg?
Според Книгата на инвазиите (ирландски Lebor Gabala Érenn), голяма част от ирландското население е резултат от многократни колонизационни нашествия от няколко различни групи хора (включително Tuatha Dé Danann – група келтски богове и богини).
Четвъртата група, която атакува Ирландия, известна като Fir Bolg, и се смята, че идва от третата група, която атакува, Muintir Nemid.
Според Книгата на инвазиите, Фир Болгове бил поробен в продължение на 230 години така наречените. Ривърс. Броят на Fir Bolgs се увеличава по време на робството им.
Толкова много, че гърците започнали да се страхуват. Aко Fir Bolg ги нападна, имаше ли шанс да спечелят?! Гърците са измислили план за обезопасяване до известна степен Fir Bolgy.
Накараха Firbolgs да носят торби пълни с глина и тежки камъни. Името „Fir Bolg“ означава „Мъже в торби“.
Как Fir Bolg се озова в Ирландия?
Известно е, че планът за бягство е измислен от петима братя – Sláine mac Dela (първият върховен крал на Ирландия), Ган, Сенган, Генан и Рудрайдж.
Преди да заминат за Ирландия, братята решават, че Ирландия ще бъде разделена на пет части и че всеки брат ще управлява една част.
Въпреки че всеки беше вожд и имаше неговото владение и хората, които той управляваше, решиха, че им трябва владетел и така Sláine mac Dela избран и той стана първият върховен крал на Ирландия Те бяха разделени на три групи:
Четири листа
Храната на Domnannnn
Гайлеоин
Gaileoin първи пристигнаха в Ирландия. Имаха 1000 мъже и бяха под Sláine mac Dela. Те трябваше да управляват днешната провинция Лейнстър.
Четири листа
Firbolg пристигат малко след Gaileoinu и техните редици бяха 2000. Те бяха първата група, която пристигна с двама лидери, Ган и Сенган. Те трябваше да управляват великата провинция Мънстър.
Храната на Domnannnn
Последната група, кацнала на ирландска земя, е известна като Fir Domnann. 2000 водени от Генан и Рудрайдж. Дженан да поиска Конахт, докато Рудрайг взема Улстър под контрол.
Смъртта на Firbolg в ирландската митология.
Тези три групи пристигнаха в Ирландия през седмицата. Както беше споменато по-горе, те избраха Слейн за свой владетел и всичко върви по план.
Тогава, само година след като пристигат на ирландска земя, Слайн е убит в жестока битка при Дуин Риг. Короната му е предадена от братята му заедно с много други в продължение на 36 години.
Фирболгите никога не са започнали конфликт по време на правителството си. Когато eochaid mac eirc (9-ият най-високият крал на Ирландия) пое управлението и нещата се обърнаха.
Пристигането на Tuatha Dé Danann
Еохайд управлява страната в продължение на десет години. По време на управлението си като крал, той приема закони в цялата страна на Ирландия, забраняващи да лъжат всеки, който живее на острова.
После всичко се обърна с главата надолу. Една нощ, Eochaid сънувал ужасяващ сън. Той видя кораби пълни с диви хора да идват в Ирландия.
Оказа се, че не е сън, а ужасно пророчество. Въпреки че не знаеше името им или нещо друго за тях, той всъщност разбираше, че пристигането им ще донесе война.
Група воини поиска Фир Болгов да им даде половината Ирландия. Fir Bolgové отказват и следва битка, в която са победени и изгонени от Ирландия.
Либор Габала: Бърза забележка
Заслужава си да се спомене, че гореспоменатото „Трудова Габала“ се счита по-скоро за мит, отколкото за реалната история на древна и
Вярва се, че авторите на тази книга са я написали по начин, който описва историята на келтската Ирландия много по-епична, отколкото е била.

 166 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)