Уилям Морис и българите

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

През 1876 г. английското общество е потресено от турските зверства след Априлското въстание в България. Внимание върху дейността на Уилям Морис ни обръща английската писателка и българистка проф. д-р Мерсия Макдермот.

Макар Гладстон да е политикът, когото ние свързваме най-вече със защитата на българите след Априлското въстание, заради прочутия му памфлет “Уроци по клане”, в който подканя турците да напуснат България, самият Гладстон не е организатор на протестното движение, а само се присъединява към него.

Цялата кампания в защита на България против участието на Англия като съюзник на Турция в една възможна предстояща война с Русия, ръководството и организацията извършват други хора, сред които и Уилям Морис.

Уилям Морис (1834-1896) е познат в родината си Англия като основател на цяло художествено движение „Изкуства и занаяти“. Член е също на Прерафаелисткото братство.

Той е уважаван като поет, дизайнер, живописец, романист, преводач на исландски саги, “Енеида” и “Одисея”, усвоил много занаяти – производство на цветно стъкло в черковни прозорци, тъкачество, бояджийство.
На 24 октомври в. Дейли Нюз публикува пространно писмо на Уилям Морис, в което той пише за зверствата в България и изразява тревога във връзка със слуховете, че Англия се готви за война, като задава въпросите: “Заради кого? Срещу кого? И с каква цел?”

 166 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)