Най-голямата римска баня на Балканите е във Варна

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Къде се намира най-голямата римска баня на Балканите? Къде са четвъртите по големина римски терми в цяла Европа? В Гърция, Турция или Румъния? Или може би във Франция или Испания? Отговорът е – не. Намират се в нашата Варна. На финала на тази история ще разберете защо те са важни не само за античната, но и за българската история. Обаче да караме поред.

Представете си архитектурен комплекс с височина над 22 метра и площ от 7000 кв.м. Добавете към това двоен под, специална отоплителна система от подово отопление и топлопроводи, които да отвеждат топлия въздух до високите части на сградите. Прибавете във въображението си и следните помещения: преддверия, които по естествен път спирали по-студения въздух идващ отвън, съблекални, огромна зала за социални контакти, зали за къпане с гореща вода (калдариум), помещения за обливане с вода и посядане или полягане на горещи пейки или легла (тепидерариум) и трета част, където античните варненци се заливали с по-студена вода за освежаване. Всичко това е захранвано от местните топли минерални води. Щях да забравя и най-важното за хора, които са обичали да се „плацикат” – имало е и басейн. Всъщност, това е бил спа комплекс не просто на световно, а на имперско световно ниво, който и днес трудно може да се надмине. Целият комплекс бил украсен с блестящи мраморни статуи и фризове.

Веднага възниква типичният нашенски въпрос: а от къде са имали пари да построят такова нещо? Отговорът е следният. Одесос е бил суперважен град за развитието на морска търговия, както се казва – за „внос и износ”. Повечето му древни обитатели са живеели повече от охолно. Древна Варна практически е била портата и „портът” на огромната империя на нейните североизточни граници и така са натрупани ресурсите и богатствата, позволяващи в града да се издигнат множество прекрасни антични сгради и статуи. За жалост, повечето са изчезнали или са разрушени, но, ето, част от термите са устояли на времето.

Термите в Римската империя не са били просто място за „разпускане”, но практически и най-важния център на социалния и политически живот. Там видните граждани са обсъждали и приемали почти всички решения, понякога в неформална, а често и във съвсем формална обстановка. Казвам това, защото варненските Римски Терми са важни не само като поредното доказателство, че по нашите земи има богато антично наследство. Те са важни и по една друга причина. Според доста историци и археолози, в една от залите на тези терми вероятно великият Аспарух е подписал прочутия мирен договор с Източната Римска империя от 681 година. Всъщност, най-високата част от тях и до днес се нарича от мнозина варненци с името Аспаруховата кула. През 1934 година по инициатива на гениалния народен лечител и български офицер Петър Димков, във Варна са издигнати два бюста на великия ни владетел и паметник на Аспаруховия воин. Единият от бюстовете е стоял на върха на римските терми, като символ на българската победа. Ако живеете във ВАРНА или отидете там по работа или на почивка, помнете, че под прохладните пролетни ветрове или горещото слънце на лятото, ви гледа земя, която помни и великите римляни, и древните гърци, но и копитата на непобедимата българска конница и тежките стъпки на Аспарух.

 176 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)