Матей Преображенски

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Отец Матей, духовният учител и дясна ръка на Левски: Добро се прави не на всеки, Василе. Тъй Господ е отредил. За некои е рекъл сами да се оправят. Ако ли не, страда повече тоз, дето напреко на пътя Господен е минал и помагал.
МАТЕЙ ПРЕОБРАЖЕНСКИ е жива енциклопедия от Знания и Умения. Велик българин, който все още, както всички велики негови събратя, не заема полагащото му се място в СЪКРОВИЩНИЦАТА БЪЛГАРИЯ. ПОКЛОН!
МАТЕЙ ПРОБРАЖЕНСКИ ИЗОБРЕТАТЕЛЯТ. Българинът, заради който пишем Родина с главна буква. БОЖИЯТ ПАЗИТЕЛ НА АПОСТОЛА. С разнообразните си дейности Матей Преображенски от 1856 година до 1872 пази Апостола и делото му, да са прави пътеките им към Свободата. Той е негов духовен учител, сподвижник и помощник.
През 19 век той изобретява и прави Чудеса. Помага на българите и ги учи как да живеят по-добре.

ВОДЕНИЦА НА БЯЛО МОРЕ, КОЯТО САМА СЕ ВЪРТИ. Инвестира в изобретението си 8000 гроша, но гръцките монаси го гонят и обявяват фантастичния работещ механизъм за „дяволско построение”.

МЕЛНИЦА, ЗАДВИЖВАНА ОТ ПЯСЪК Построява голямо колело (чарк) от дъски, отвътре кухо. Пълни го до 1/3 с пясък. Отец Матей предполага, че като го завърти на ос, пясъкът, като излезе до върха и се спусне надолу, ще бие поставените тук малки полички и ще заема въртението и по тоя начин ще се движи вечно…“

ВОДНА ПОМПА прави в село Михалци.

ВЕЧНИЯТ КАЛЕНДАР е негов, изографисан по негова поръчка през 1870 година от тревненския зограф Венко над вратата на читалището в Михалци. Читалище, което той създава, както и всички първи български читалища. Те са във Великотърновско.

ПЪРВИЯТ ИЗОБРЕТАТЕЛ НА ОГНЕСТРЕЛНО ОРЪЖИЕ В НАШИТЕ ЗЕМИ Конструира и прави топ и дървени пушки. По чертежите на неговия топ по-късно правят черешовото топче. В метоха на Рилския манастир изобретява от върба два модела пушки, направени от Иванчо Тюфекчийчето – Троенчето в Търново. Някои от изобретените от него пушки били използвани от Ботевите четници и в Априлското въстание. В първата българска легия в Белград през 1862 г. Матей Преображенски оставя незаличими спомени със своята странна пушка с 12 цеви от дърво, която гръмнала веднъж и се повредила, но гръмнала така, че турците се разбягали, изплашени до смърт. Учи комитетските хора как да правят барут и на бойни умения с пушките си.

ПЪРВИТЕ ЧИТАЛИЩА във Великотърновско са създадени от него, в селата Сухиндол, Мусина, Михалци, Горно Сливово, Ново село и др.

ПЪРВИТЕ ЗЕМЕДЕЛСКИ КООПЕРАЦИИ са създадени от него: земеделско дружество в с. Мусина. През 1872 г. първата трудова кооперация в с. Михалци.
ПЪРВАТА КОЛЕКТИВНА зеленчукова градина БАХЧА е създадена от него. Учи селяните как да отглеждат и поддържат зеленчуци,като им създава и нови сортове. ПИПЕР „ОТЧЕ МАТЕЙ” създава и култивира сам (от рода на капиите). Учи народа на практически умения как да работят заедно и да получават по-високи добиви. Съветва селяните как да орат и копаят, как да отглеждат буби, как да тъкат, как да си поддържат овошките, да отглеждат зеленчуци.

ИЗДАВА ПЪРВИЯТ НАРЪЧНИК „ДОМАШЕН ЛЕКАР”. ЛЕКУВА БОЛНИ С БИЛКИ

След като спечелва пари, купува си кон, наема си помощник и започва да обикаля селата и градовете. В дисагите му има книги, жития и псалтири, нравоучителни и забавни книжки, календарчета, учебници, няколко речника. Отец Матей написва и над двеста, повече във вид на народни притчи, разкази, издава и 6 книги.

Роден в село Новосел (Ново село), Търновско, през октомври 1828 г. Родителите му почиват от чума и рано остава сирак. Замонашва се на 20-годишна възраст. Служи като послушник в Дряновския манастир, след това в Преображенския и в Рилския манастир, където ежедневието му минава в библиотеката. През 1850 г. става учител в с. Балван, а след това заминава за Атон, където прекарва 12 години в един от неговите манастири. В атонските библиотеки чете много повече светски книги от колкото богословски. Увлича се от механика, математика, физика, философия, медицина. Всички чертежи и формули разпалват въображението на Отец Матей и той проявява невероятна за времето си разностранна инженерната мисъл. Опитва се да създаде Вечният двигател, който му се явява като видение: „И погледнах вътре в реката едно желязно колело право – ама много голямо, от този край на реката чак до онзи, и се въртеше от нас към онзи край“, описва преживяното той в съчинението си „Чудное повествование“. Хваща се на работа и за няколко месеца с 8000 гроша на брега на Егейско море израства фантастичен механизъм. Обаче гръцките монаси се уплашват и мислят, че това е „дяволско построение“. Обявен за подвластен на дявола и е изгонен от Атон. Скита много. От Атон заминава за остров Тасос, а от там посещава Палестина, Ерусалим, Влашко, Русия, Сърбия, след което се завръща в родината в Батошевския манастир. Явно скитането не е охладило ентусиазма му да създаде erpetuum mobile, защото започва нов проект – мелница, задвижвана от пясък.

МАТЕЙ ПРЕОБРАЖЕНСКИ е жива енциклопедия от Знания и Умения. Велик българин, който все още, както всички велики негови събратя, не заема полагащото му се място в СЪКРОВИЩНИЦАТА БЪЛГАРИЯ.
ПОКЛОН!

 192 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)