връх „Бугараш” (Bugarach – България) в регион Окситания.

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Има ли връх във Франция, чието име да произлиза от думите „българин” или „български”? Отговорът е – да. Това е мистичният връх „Бугараш” (Bugarach) в регион Окситания. Точно там през 2012 година над 100 хиляди души се стекоха, за да чакат „края на света”, защото вярваха, че този връх ще е „най-сигурното място на Земята” в случай на планетарен катаклизъм. Темата беше световна новина, но моята история е за друго. „Краят на света” така и не настъпи, нито се появиха НЛО, но „Бугараш” продължи да стърчи, вперил странните си каменни зъбери в небето.
Кое е по-важното за нас, българите? Според много учени, като например проф. Николай Овчаров, името на върха и на селцето до него идва от термина „бугри”, с който са се наричали българските богомили. Безспорен факт е, че техните вярвания от 10 до 15 век буквално заливат Италия, Франция, Испания и Германия. Темата за богомилите е прекалено обширна, за да се опише с няколко изречения, но основно има две теории. Първата твърди, че това е вяра, повлияна от източните „павликяни”. Втората смята, че това е самобитно българско религиозно учение. Едва ли е случайно, че римокатолическата църква го определя с израза „Bulgarorum haeresis” или „българската ерес”. Десетки са писмените източници, които свързват мощното движение на „катарите” („чистите” или „причистите”) с България.
Там, близо до връх „Бугараш”, се намира и наистина мистериозният замъкът Монсегюр, където според преданията катарите-богомили пазели „Свещения граал” на Исус Христос, който можел да дари притежателя му със свръхестествени сили. Абсолютен факт е, че по дирите на тази християнска реликва в Монсегюр идва немския историк Ото Ран, определян като прототипа на култовия филмов образ на Индиана Джоунс, изигран блестящо от Харисън Форд. В реалния живот обаче, той не е американец, а оберщурмбарфюрер от СС. Причината за тези съвсем сериозни експедиции е, че райхсфюрерът на СС, зловещия Хайнрих Химлер, е бил обзет от езотерични идеи и е вярвал, че Граалът може да даде на нацистите силата да управляват света, но това също е друга дълга и широка тема.
Аз ви разказвам тази история заради друго. От десетки години посещението на катарските /богомилски/ замъци или на върха „Бугараш” в Южна Франция е страшен туристически бизнес. Стотици хиляди хора от целия свят посещават тези места. Мислите ли, че някой им обяснява за връзката на катарите с България (не говоря за българските групи, водени от български екскурзоводи)? Съмнявам се. Въпреки многото научни трудове, включително и на западноевропейски учени, на масово ниво това отдавна е забравено или не се говори. Дали това е целенасочено, или просто е погълнато от времето? Не знам отговора, но връх „Бугараш” все така въздига назъбеното си чело в небето, за да ни напомня за особеното място в историята на средновековна България.

 262 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)