ИЗМАМАТА, ЧЕ АНТИЧНИТЕ БЪЛГАРИ НЯМАТ ПИСМЕНОСТ!

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

До към 80-те години на ХХ век имаше съмнения дали народът, наричан по време на Античността с различни имена, но най-вече българи, са местно балканско население. След антропологичното проучване на костен материал от Неолита, Халколита, Бронзовата и Желязна епоха, учените Петър Боев и Славчо Чолаков стигнаха до извода, че като цяло българите са потомци на хората обитавали земите ни преди повече от 9000 години.

Това откритие е от огромна важност защото през 30-те и 50-те години на ХХ век след проведени мащабни антропологични проучвания на българското население е установено, че ние нямаме общо с народите на Азия и повечето от съвременните българи спадат към понтийския тип – особена разновидност на средиземноморската раса, към която принадлежат и хората наричани от римляни и гърци с името българи.

Оказва се, че Ганчо Ценов е бил прав обяснявайки, че траки и българи са две имена на едни и същи хора. Благодарение на проведените неотдавна генетични проучвания стана ясно, че антрополозите от 30-те и 50-те години са свършили работата си безупречно. У нас не бяха намерени никакви генетични маркери типични за тюрки, индийци и популациите на Кавказ. За сметка на това при нас българите се срещат типичните за древното балканско население хаплогрупи EV-13, J2, G2, I2, R1b. Свързваната с индийците, а и със славяноезичните народи хаплогрупа R1a, при нас е особен вариант, най-ранните й носители са обитавали Балканите преди около 13 500-11 500 години, т.е. още през Палеолита.

В нашите вени тече кръвта на хората, които създават първата цивилизация в историята на човечеството, хората създали най-древната писменост, а и отговорни за разпространяването й в различни региони, като егейския например.

Според учени като Ръгли, Хаарман, Уин, Мерлини и др. нашата балканска писменост предшества дори шумерските пиктограми и египетските йероглифи с около 2000 години!

БАЛКАНСКА НЕОЛИТНА И ХАЛКОЛИТНА ПИСМЕНОСТ-5400-4500 г.пр.Хр.

ШУМЕРСКА ПИКТОГРАФСКА ПИСМЕНОСТ-3200-700 г.пр.Хр.

РАННИ ЕГИПЕТСКИ ЙЕРОГЛИФИ-3350-2600 г.пр.Хр.

ПРОТОЕЛАМИТСКА ПИСМЕНОСТ-3050-2700 г. пр.Хр.

ДРЕВНОИНДИЙСКА ПИСМЕНОСТ-2500 г. пр.Хр.

КИТАЙСКИ ЙЕРОГЛИФИ ДИН. ЧЖОУ-2100 г.пр.Хр.

ФИНИКИЙСКА ПИСМЕНОСТ-1100 г.пр.Хр.

ГРЪЦКА ПИСМЕНОСТ-750 г.пр.Хр.

ЛАТИНСКА ПИСМЕНОСТ-700 г.пр.Хр.

ГАЛСКА ПИСМЕНОСТ -650 г.пр.Хр.

СКАНДИНАВСКИ РУНИ-250 г.сл. Христа

Въпреки, че древната писменост на предците ни е намерена на много места, сякаш съществува забрана за оповестяване на съществуването й. За плочите от Градешница и диска от Караново знаят доста хора, но за знаците от Хотница, Рибен, Вълчи Дол, Тартария и др. не е известно нищо на широката публика. Само шепа избрани са виждали важните артефакти, върху чиято повърхност някой преди повече от 6500 години е написал послание.

Странно е, непонятно е, у нас да има такова невероятно богатство и вместо то да бъде оповестено на цял свят, като се обясни, че ние сме пълноправни наследници на създателите на първата писменост, вместо това все още се повтарят в захлас станалите вече смешни догми за идването на старите българи от Азия, за мешавицата на три различни народа след прословутата 681 година.

С това си поведение, че учените ни създават впечатлението, че се борят против собствения си народ. Вместо това, би било по-добре тези, чиято заплата идва от нашия джоб, да се изправят срещу чуждите историци и да изискат от тях да признаят истината. Ето това е борбата, която трябва да се води и тя няма да е лесна защото статуквото е удобно за определена група хора и те ще защитават старите виждания със зъби и нокти. Причината за това е обяснена добре от Ричард Ръгли, който признава особените знаци от земите ни за ранна писменост, но уточнява и, че да се промени историята ще е трудно:

“Идеята за съществуването на стара европейска писменост влиза в конфликт с много от дълбоко вкоренените възгледи на археологията и с традиционните представи за развитието на цивилизацията…Последиците биха огромни, ако съществуването на такава писмена система се възприеме от всички, много основни положения ще бъдат представени под въпрос.

Това означава отхвърляне на идеята, че появилите се преди 5000 години “високи” цивилизации на Близкия Изток първи са изобретили писмеността …Една още по-фундаментална промяна ще бъде изместването на историята далеч по-назад от “примитивния” мрак на каменната епоха…” (Ричард Ръгли, “Изгубените Цивилизации на Каменната Ера”, Бард, София, 1999, с.108).

 379 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)