Едит Луиза Кавел е британска медицинска сестра. Тя се прославя с това, че спасява живота на войници от двете страни без дискриминация

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Едит Луиза Кавел е британска медицинска сестра. Тя се прославя с това, че спасява живота на войници от двете страни без дискриминация и че помага на около 200 съюзнически войници да избягат от окупираната от Германия Белгия по време на Първата световна война, за което е арестувана при военно положение. Обвинена е в държавна измяна, призната е за виновна от военен съд и е осъдена на смърт. Въпреки международния натиск за помилване, тя е разстреляна от германски екип. Екзекуцията ѝ е осъдена по целия свят и широко отразена в пресата.
В нощта преди екзекуцията си тя казва: „Патриотизмът не е достатъчен. Не трябва да изпитвам омраза или горчивина към никого.“ По-късно тези думи са изписани на паметник в нейна памет близо до площад Трафалгар. Силните ѝ англикански убеждения я подтикват да помага на всички, които имат нужда от това – както на германските, така и на съюзническите войници. Цитират я да казва: „Не мога да спра, докато има животи, които трябва да бъдат спасени.“ Англиканската църква я почита в своя календар на светците на 12 октомври.
Кавел, която по време на екзекуцията си е на 49 години, вече се е прочула като пионер на модерните медицински сестри в Белгия.

 147 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)