На 14 декември 1978г., в Хамбург умира Васко Николов Абаджиев.

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

На 14 декември 1978г., в Хамбург умира Васко Николов Абаджиев. Легендарен български цигулар, който още в детска възраст получава международна известност с виртуозните си изпълнения и е наричан „дете-чудо“, „Паганини на XX век“, „Новият Йехуди Менухин“.
Той е роден на 14 януари 1926г. в семейството на професора по цигулка в Софийската консерватория, Никола Абаджиев и на Лала Пиперова, пианистка.
На 6-годишна възраст, Васко прави дебют като цигулар. Едва на 9г. завършва Консерваторията и става най-младият дипломант в историята на българското висше образование. На 11г. възраст започва да следва в Музикалната академия в Брюксел, Белгия. През следващите няколко години, Васко Абаджиев печели няколко престижни конкурса. Като абсолвент в Академията, на 12-годишна възраст е удостоен с първа награда на международния конкурс в Лиеж и гостува на крал Леополд III.
Следват поредица от концерти c най-известните филхармонии и симфонични оркестри в Европа под диригентството на Вилхелм Фуртвенглер, Вилем Менгелберг, Карл Бьом и др. В средата на Втората световна война Васко Абаджиев заминава със семейството си в Германия и започва да следва във Висшето училище по музика в Берлин – специалност композиция и контрапункт. През 1947г. умира баща му. След смъртта му Васко Абаджиев заминава да лекува разклатените си нерви в Будапеща.
Завръща се в България в началото на 50-те години. От 1952 до 1956г. В. Абаджиев изнася десетки концерти у нас. През 1953г. е отличен с Димитровска награда.
По време на събитията през 1956г. В. Абаджиев се намира в Унгария, където е нападнат във влака между Будапеща и Прага, получава травми и заминава в Западен Берлин, за да се лекува. До 1965г. В. Абаджиев преживява успешно в Германия благодарение на силната воля на майка му. През същата година тя умира и по детски наивният Васко Абаджиев трудно се прехранва. След прекарана катастрофа, той е принуден да работи като куриер в издателство и да свири в моряшки кръчми на квартала „Санкт Паули“ в Хамбург.
На 14 декември 1978г. гениалният цигулар Васко Абаджиев умира от изтощение и глад в изоставен вагон в на Ес-бана Хамбург.
През 2009г. писателят Маргарит Абаджиев издава „Шакона пасион“, биографичен роман, посветен на Васко Абаджиев.

Асен Виденов

 223 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)