Диджедът представлява стабилност и баланс – това е гръбначният стълб на човека, централният стълб на храма на човечеството.

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ankh, Was и Djed често са изобразявани заедно в древноегипетските произведения на изкуството и символика. Те често се изобразяват на върха на дълъг жезъл в ръцете на боговете и фараоните, или като амулет или талисман на силата и защитата.
В тяхната символична форма се казва, че Анкх представлява живота, Бето означава сила, а Диджедът представлява стабилност.
В енергичната и анатомичната алегория тази комбинация от живот, сила и стабилност има перфектен смисъл –
Диджедът представлява стабилност и баланс – това е гръбначният стълб на човека, централният стълб на храма на човечеството. Диджедът символизира канала и опорния ствол на дървото на живота, той е гръбнакът и бижутерският хребет на биоелектрическата нервна система. Диджедският стълб означава непоколебимост, изправеност и дълголетие – Анх и представлява енергиите, които преминават през този свещен канал, но също и средство за тяхното овладяване.
Бешето е символ на сила и надмощие. В практическото си приложение бескептърът може да се разглежда като прибор, който помага за събуждането и преместването на тази скрита сила в нервната система на човешкото тяло. Самата форма на главата и зъбът на бескептъра се отдават на достъпа и стимулирането на енергийните центрове на тялото.
Анхът е ключът към живота, дъхът на живота и символът за самия живот. Анхът е показан излъчващ се от Слънчевото кълбо, привлечен е през ноздрите на фараоните и е дарен от боговете и богините на древен Египет. И все пак Анх може да е не само символ на живота, но и практичен инструмент и емблема за неговото подобряване – пробуждането на гръбначния стълб (Djed), чрез използването на силата (Was) на нервната система, за да помогне за увеличаване на жизнената сила (Ankh) и се свържете с универсалната енергия.
The Ankh, Was и Djed са не само символи на живота, силата и стабилността в абстрактния смисъл, те също символизират жизнената сила и силата, скрита в гръбначния стълб и нервната система на човека – заедно с практическите средства, които да помогнат в това събуждане.
Моля, вижте и другите ми групи постове за известно приемственост на древната енергийна работа и анатомическата алегория

 208 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)