Документален филм “ Ботйов отвъд понятното“ – част 2

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Таня Глухчева

През лятото читателите на ДУМА имаха възможност да се запознаят с младия и талантлив Иван Тренев. Тогава тъкмо бе излязъл филмът му, посветен на Христо Ботев. Днес, няколко месеца по-късно, окуражен от успеха на пълнометражната лента и пълен с желание да ни покаже продължението на неговата гледна точка, той представя втора серия на „Ботйов отвъд понятното“.

Според Тренев 2021 г. е преломна за страната ни за утвърждаване на българската култура в европейски мащаб. Интересът му към живота и делото на великия поет-революционер го отвежда до Сорбоната – един от най-старите университети в Европа, където има следи от творчеството на Христо Ботев, но не са за масово посещение. Затова творческият екип, съставен от проф.д.ик.н. Евгений Сачев, Иван Тренев, издателство „Нитон“ в Пловдив и майстор-дърворезбар Николай Симеонов, прави културно дарение от името на държавата ни на парижкото висше училище, с цел да бъде достъпно за всеки посетител. „Златна книга на песните“ съдържа творчество от велики световни поети, писатели и мислители. „Ние се гордеем, че вътре е вписано със златни букви гениалното Ботйово четиристишие от баладата „Хаджи Димитър“, каза за ДУМА Иван Тренев. За реализацията на дарението финансово бяхме подкрепени от известна фирма, а сътрудник от Франция е родолюбивата българка Мария Лазарова, допълни той.

Защо се фокусира върху Ботев?

„Изкласиха много Ботевисти и Левсковеди“, споделя донякъде иронично Тренев. „Някои обявиха, че по рождение са такива. Чухме и най-големия Ботевист – събирача на филателни материали Георги Мъндев. Записките му не са издадени в книги, не са положени в музеи, не са дарени на библиотеки, за да се гледат от хората. Ботйов е доходна тема днес и за много досетили се и вторачили се в темата кинотворци.“ И допълва още, че е възмутен от отношението към историческата личност в учебниците. „Не става въпрос за един даскал, престъпник или хайдук, нито за сълзлив романтик. Напротив, той е голям революционер! Ботйов днес е толкова жив, колкото е бил жив през Възраждането. Словото му е толкова мощно днес, колкото е бил тръбен зов през онази епоха.

Затова в документалния филм „Ботйов отвъд понятното“ се опитахме да надникнем зад словесността днес, която няма жизненост. Да се докоснем до онези територии, където са съхранени духовността и целенасочеността на неговата воля. Т.е. отвъд понятното – да посочим онзи Ботйов, който не само тогава, но и днес, все още не разбираме! Неговата вселена надхвърля нашето небе и дълбае под нашите дълбини“, споделя Тренев.

Четенето на различни исторически източници у нас и в чужбина кара Иван Тренев да стигне до заключението, че Христо Ботйов изповядва светлия комунизъм на Карл Маркс. Онзи хипотетичен хоризонт, който и до днес не е постигнат. Ботйов е комунист-марксист-идеалист. Запознава се с „Капиталът“ на Карл Маркс в периода 1872-1874 г., когато е преведен на руски език. Познавал е и „Комунистическия манифест“.

Във филма се разглежда и срещата му с Каравелов

Според Александър Бурмов Христо Ботйов през лятото на 1870 г. отива в Букурещ. Там се запознава с Любен Каравелов, като му оставя няколко стихотворения. Каравелов ги печата едно след друго в своя вестник „Свобода“, брой 34, 36, 37 и 39. Ботев в това време е бил учител по български език в Измаил. През следващата учебна година преподаването на български език е заменено с френски. Ботев се премества в Букурещ и постъпва на работа в печатницата на приятеля си. Условията, при които живее, са ужасни и мизерни. Нарочно ли е било това отношение към него? Завиждал ли е Каравелов? Приятел/враг или предател? Отговорите на тези въпроси ще научим от дългометражната лента. Но не бива да забравяме, че

темата за националния предател е вечна

„България също не е застрахована“, с нотки на съжаление в гласа казва Тренев. „Предателството се купува, купувач винаги се намира. България е особен рекордьор, защото историята доказва, че купеният национален предател е по вертикалата на държавността. Днешните българи никога няма да бъдат като Христо Ботйов, но да оставим истината за тези след нас… Може би България ще има още един като него. В поезията и публицистиката му, вън от контекста, той би могъл да бъде усетен като простонароден, дори наивен, докато разумът ни в смисъла на думите му се разтърсва от прозрения за прозрачни, та чак призрачни дълбини, които спират дъха пред неведомото. Истинския Ботев можем да съберем в три негови изречения, които като три стълба крепят духом всеки българин и дават увереност в бъдещето: „Истината е свята, свободата е мила“, „хвала и чест на оние честити мъже, които именно в тие критически минути се борят с обстоятелствата, работят за благосъстоянието на народа, приготовляват бъдещите събития и стараят се да окажат на новите пробудивши се сили правият път и надлежащото им място“, „само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата, а който умре за свободата, той не умира само за своето отечество, а за сичкия свят“, отбелязва Иван Тренев

Телевизия „Евроком“ вече излъчи филма, скоро предстои да бъде пуснат и по други канали.

ИВАН ТРЕНЕВ е роден на 17.08.1991 г. в Стара Загора. Завършва НМА „Панчо Владигеров“ – специалност пиано. Автор е на книгата „Раковски 200 години безсмъртие. Един световен мъж“ и съавтор с проф. Евгений Сачев на „Ролята на масонството в борбите на българите за освобождение от османско иго“. По негова идея излиза документалният филм „В кадър и зад кадър“ за голямата режисьорка Нушка Григорова. Сценарист е на кинотворбата „Ботйов отвъд понятното“ – първа и втора серия, както и на бъдещия филм „Раковски извън известното“. По негова идея се създаде през 2021 г. български вариант на „Златна книга на песните“, която ще бъде подарена на Сорбоната. С този благороден акт се възкресява Ботйовото четиристишие от баладата „Хаджи Димитър“, което е записано със златни букви.

 442 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)