България дарява на Сорбоната вариант на „Златната книга на песните“

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

България дарява на Сорбоната вариант на „Златната книга на песните“

Екип изследователи представи вариант на „Златната книга на песните“, преди тя да отпътува за Сорбоната. Творбата е инкрустирана с 23-каратово злато, изработена е от дърворезбаря Николай Симеонов и е отпечатана от издателство „Нитон“, с подкрепата на Христо Дамянов и „Болгар капитал“.
Оригиналът на тази книга е създаден в началото на XX в. по инициатива на ръководството на Сорбоната в Париж и се съхранява в архива на този световноизвестен университет. В книгата са представени едни от най-известните философи и драматурзи, писатели и поети от цял свят: Уилям Шекспир, Йохан Волфганг фон Гьоте, Пол Верлен, Шарл Бодлер, Лев Толстой, Александър Пушкин и др. Между тях е и Христофор Ботйов. Със златни букви там е изписано и четиристишието „Настане вечер – месец изгрее, звезди обсипят сводът небесен; гора зашуми, вятър повее, Балканът пее хайдушка песен!“.

Тъй като книгата в Сорбоната е безценна, до днес тя остава недостъпна за широката аудитория. Затова в началото на 2021 г. по идея на Иван Тренев(публицист) и Николай Тончев– собственик на издателство „Нитон“, по подобие на оригинала, бе съставен българският вариант на „Златната книга на песните“, който ще бъде изложен в библиотеката на Сорбоната. Майстор резбар на дърворезбата е Николай Симеонов.

„Освен Христофор Ботйов, сме включили и откъси от творби на: Пейо Яворов, Никола Вапцаров, Георги Стойков Раковски и Васил Левски. Българското издание дава възможност в бъдеще да бъдат дописвани и други значими поети и писатели“, казва проф. д. ик. н. Евгений Сачев. По думите му „преди да отпътува за Париж, „Златната книга на песните“ ще бъде показана в институции и библиотеки у нас“.

Документалният филм „Ботйов отвъд понятното…“ показва за първи път неизвестни до днес исторически факти и свидетелства за живота и делото на поета, революционера, журналиста, издателя и философа Христофор Ботйов.

Христо Ботйов отново в Сорбоната

„Надяваме се зрителите и най-вече младите хора, да имат възможността да прекроят представата си за този велик българин, защото той е много повече от казваното за него досега“, споделя изследователят Иван Тренев и издава в аванс, че „филмът показва за първи път удостоверението на Ботйов за членство в масонска ложа, както и безспорни доказателства за тесните му връзки с известни личности от европейска и световна величина като: Николай Судзиловски, Карл Маркс, Джузепе Мацини, Джузепе Гарибалди, Пьотр Лаврович Лавров, Михаил Бакунин и др., а също и удостоверението му за членство масонска ложа“.

Изследователят и публицист Иван Тренев представя българския вариант на „Златната книга на песните“, който ще бъде изложен в библиотеката на Сорбоната.

 230 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)