Ботев влиза в Сорбоната със златни букви

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ботев влиза в Сорбоната със златни букви

Шедьовърът излиза от издателство под тепетата. Това е книга-гигант, в която прочутият стих от „Хаджи Димитър“ е изписан със златно мастило

Ботев влиза в Сорбоната със златни букви

Христо Ботйов влиза отново в Сорбоната със златни букви. Това става в книга-гигант, издание на пловдивското издателство „Нитон“. Зад уникалния труд стоят имената на историка Иван Тренев и проф. Евгений Сачев. Книгата е създадена по идея на Иван Тренев, майстор резбар е Николай Симеонов, а издателство “ Нитон’ – Пловдив е напечатало книгата. С внушителните си размери от 70/50 см и тежест около 30 килограма техният шедьовър се нарежда до световни уникати като атласа „Кленке“ и Codex Gigas, наричан още Дяволската Библия.
Българи създадоха реплика на „Златна книга на песните” – оригиналът се пази в архивите на парижката Сорбона, без да е достъпен за масовия посетител.

В „Златна книга на песните” са вписвани със златни букви гениални върхове на световната литература и култура. В нея има извадки от стихове и цитати на Христо Ботев, Георги Раковски, Никола Вапцаров, Пейо Яворов, Александър Пушкин, Пол Елюар, Луи Арагон и други световни автори. Както е известно, в него със златни букви е изписано и прочутото четиристишие на Христо Ботйов от баладата Хаджи Димитър:

„Настане вечер – месец изгрее,
звезди обсипят сводът небесен;
гора зашуми, вятър повее, –
Балканът пее хайдушка песен!”

която повтаря оригинала в Сорбоната, тръгва от Пловдив. В нея отново със златни букви е изписан прочутия стих! Така Христо Ботйов ще заеме достойното си място на гениален поет в библиотеката на парижкия университет Сорбона, твърди историкът Иван Тренев. Книжното тяло е подвързано от майстора-дърворезбар Николай Симеонов, който използва 22 каратово злато за надписите. „Направихме тази реплика на „Златна книга на песните” с идеята да я подарим на Сорбоната, и така до нея да се докосне всеки заинтересован човек”, казва Тренев. Според младия историк, ценността на униката е, че потвърждава монолитността на европейската цивилизация. „Има неоспорими факти, че модерната цивилизация от древни времена тръгва от Балканите и по-конкретно от древната история на българите и техния език”.

Ботев в Сорбоната – мит или истина?

Иван Тренев е виждал стиха на Христо Ботев в Сорбоната, изписан именно във въпросната „Златна книга на песните“. Чрез българския вариант на „Златна книга на песните“ Христо Ботев действително ще заеме полагащото му се място след другите колоси от европейската поетична сцена. При това напълно заслужено! Спомоществователи на книгата са Христо Дамянов и фирма “ Болгар капитал“.
Проф. Евгений Сачев и Иван Тренев очакват потвърждение за визитата си в Париж. Там, след 3 март т.г., те ще дарят своя шедьовър на престижния френски университет Сорбона. Това ще стане в присъствието на президента на Сорбоната – г-жа Натали Драч-Темам.
„Златна книга на песните“ е заснета и във филма „Ботйов отвъд понятното“ – втора серия.

 792 Посетена,  2 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)