През 2022 г се НАВЪРШВАТ СЕ 115 ГОДИНИ ОТ ЗАВЪРШВАНЕТО НА ПАМЕТНИКА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ В КАРЛОВО.

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

През 2022 г се НАВЪРШВАТ СЕ 115 ГОДИНИ ОТ ЗАВЪРШВАНЕТО НА ПАМЕТНИКА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ В КАРЛОВО.

Паметникът на Апостола в родния му град е издигнат в периода 1903-1907 г. Той е по проект на скулптура проф. Марин Василев. В началото на месец юни е монтиран на площада между двете църкви, а на 12 август специална комисия го приема окончателно.

На свое заседание на 9 юни комитетът по изграждането отчита, че паметникът е завършен, а във вестник „Просвета“, от 10 юни 1907 г. е публикуван следният текст:
„Ние съобщихме, че главната фигура за паметника на В. Левски пристигна в града ни. Сега съобщаваме на нашите читатели, че фигурата и другите релефи са поставени вече на местата си и в близко време комитета по въздигането на паметника ще се занимае с въпроса за неговото тържествено откриване.“

Монументът изобразява Левски в цял ръст с револвер в ръка и до него лъв. В долната част на пиедестала има три релефа: „Създаване на революционен комитет“, „Залавянето на Левски“, „Извеждане на карловски въстаници от конака“. В гранита от трите страни на паметника са изписани имената на загиналите през 1877 г. в „Страшното“ карловци.

 233 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)