Цар Дарийи и паметника на Бахистунската скала

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Скалата Бехистун
Великият Дарий стъпил през 521г.пр.н.е. на персийския престол .Имал девет претендента за царската корона, но той се разправил жестоко с тях. В стремежа си да увековечи тази своя победа заповядал да бъде изграден паметник.Това е Бехистунската скала,под която минавал пътят на керваните с камилите за Вавилон. Паметникът можел да се разглежда само от далеч, защото бил на височина около 100м. от земята.Той представлява правоъгълник издялан в скалата с височина 15м., ширина 25м., на който има изсечен барилеф- Дарий, който е най-едър от всички с вдигната ръка към крилатия бог- Ахурамазда, а с крак е стъпил върху корема на главния си враг Гаумата. Останалите осем победени претенденти са със завързани ръце и вратове вързани с едно общо въже.Свободното място на скалата е запълнено / пак по нареждане на Дарий/ с надписи на три езика с едно и също значение с клинопис.
-староперсийски-515 реда-това е езика на царя
-акадски/ вавилонски/-141 реда
-еламски -650 реда
Първо бил разчетен надписа на староперсийски от англичанина Ролинсън през 30-40 години на 19 век. С това е сложено началото на дешифрирането на Бехистунският надпис.Акадското / вавилонското/ писмо останало не дешифрирано дълго време, защото то не било буквено, като староперсийското , а съвсем сложна система. На помощ дошли глинените вавилоски плочки открити от археолозите в Месопотамия. Повече от 100 години продължило изучаването на този Дариев паметник.
И ето как започва повествованието:“Аз Дарий, велик цар, цар на царете, цар в Персия, цар на областите, син на Виштаспа, внук на Аршама, Ахеменид. Туй говори цар Дарий: Моя баща е Виштаспа, баща на Виштаспа е Аршама, бащата на Аршама е Ариарамна, бащата на Ариарамна е Чишпиш, бащата на Чишпиш е Ахемен. Затова ние се наричаме Ахемениди. От памтивека ние се радваме на почит. От памтивека нашият род е царствен. Осем [човека] от моя род са били преди мен царе. Аз съм деветият. Девет от нас са били последователно царе. По волята на Ахура Мазда аз съм цар. Ахура Мазда ми даде царството.Следните провинции ми бяха поднесени по волята на Ахура Мазда и се възцарих над тях: Персия, Елам, Вавилония, Асирия, Арабия, Египет, [страните край морето], Лидия, Йония, Мидия, Армения, Кападокия, Партия, Дрангиана, Арейя, Хорезм, Бактрия, Согдиана, Гандара, Скития, Сатагидия, Арахозия, Мака: всичко 23 провинции……….
Istorianasveta.eu
Blog.bg

 756 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)