Българка спечели 6 – то място в категория „кубизъм“ на Американските награди за Изкуство 2022 г.

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Румяна Георгиева е родена и израстнала в гр. София. Завършва средното си образование в Немската езикова гимназия „Константин Гълъбов”, а висшето си образование – в УНСС Магистър „Счетоводство и Контрол”, като през годините активно се занимава с производство и износ на трикотаж за Германия, Франция, Гърция и др. Въпреки нейното икономическо образование, изкуството е част от живота и. Нейните родители са класически музиканти, а самата тя се е занимавала с пеене, активна спортна дейност, рисува от дете и пиши поезия и проза. Има една издадена стихосбирка „Шоколад по никое време” и над 200 неиздадени такива. Майка е на три деца.
Приди няколко години живота и се преобрища, след което тя започва да се занимава активно с живопис, като казва с усмивка: „Това е, което всъщност нося в сърцето си – дава ми полет и ми отваря вратите на един друг, различен свят. Приказен, изпълнен с магията на цветовете и различните форми, там където всичко може да изглежда точно по начина, по който ти искаш и си го представяш. Фантастично, загадъчно, феерично и многоцветно….” Обожава свободата, която и дава бялото платно. Рисува с акрилни бои, експериментира в различни стилове, с широка цветова гама и разнообразни техники. Затова и подписва картините си с артистичния псевдоним Romi Gianna.
„За мен изкуството носи една разична вибрация”, казва тя, „и поради тази причина е спесебно на чудеса”. И продължава: „То има способността да лекува, да вдъхновява, да пречиства. А вдъхновението може да бъде навсякъде около нас. Трябва единствено да бъдем с широко отворени очи и да приемаме даровете, които ни поднася живота.” А мислите и по отношение на нейните творчески търсения като артист: „ Живот и вдъновение в намиране на пътя кам мен самата., някакъв вид преоткриване”, смее се тя, „начинът на изразяване и преосмисляне на смисъла е и ще бъде винаги моето художествено търсене. Чрез цветове и форми, чрез образи в реалното и абстрактното. Там , където човек може да открие част от себе си и за себе си. Спомени и проекции. Настояще и бъдеще.” А най-щастлива се чувства, когато нейните произведения намерят място в сърцата на хората и си отнесат в техните домове.
„Само тогава изкуството има смисъл и сила, точно като любовта, когато е споделено, когато сме заедно”.
Румяна Георгиева има осъществени две самостоятелни изложби, като края на тази година, предстои и нейната трета изложба. Има и няколко съвместни изложби с други съвременни художници. Неяни картини са притежание на колекционери на изкуството и любители, както в страната, тяка и в чужбина. Тази година не можа да се отзове на поканата на Белградското Биенале за нейно участие, поради несигурността в икономическата и международната обстановка, но през септември беше отличена с 6-то място в категория кубизъм на Американските Награди за Изкуство 2022. Една престижна награда на 20-те най-големи галерии и музеи за изкуство в Съединените Американски Щати, с повече от 10 000 произведения на изкуството на над 2000 участника от 69 държави.

 1,184 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)