Световното изложение в Осака – 1970 г.

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

На снимката виждате българския павилион на световното изложение в Осака през 1970 г. То носи името „Родни балкани“ и представлява четири пирамиди от стъкло и алуминий, символизиращи най-високите планини в България. Проектът за павилион е изготвен от екип на „Туристпроект“, а е реализиран от японската фирма „Шимизу Констракшън Лимитед”.
Провеждащото се между 15 март и 13 септември 1970 г. световно изложение, преминаващо под мотото „Прогрес и хармония за човечеството“, дава възможност на японската публика да се запознае с България. Генералният секретар на ЕКСПО’70 Набуо Имеда определя българската изложбена композиция като „истинска изненада на изкуството, уникално творение на архитекти и инженери, сполучливо представили силата и волята на своя народ.“
Японските медии посвещават на българския павилион над 1200 публикации, а той е посетен дори от императорското семейство. Там благородниците опитват и кисело мляко, което впоследствие ще се превърне във визитната картичка на България в Страната на изгряващото слънце. Именно след ЕКСПО’70 започват интензивните дипломатически контакти между България и Япония, които през следващите години ще намерят реализация в най-различни сфери.

 567 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)