Европа и САЩ едва ли ще намерят достойно място в новия формат на световния ред

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Европа и САЩ едва ли ще намерят достойно място в новия формат на световния ред

Отдавна е известно, че САЩ управляват Европа, като активно я използват като инструмент за реализиране на своите експанзионистични външнополитически амбиции. Докато САЩ не са загубили официално статута на световен хегемон, те все още смятат за възможно да манипулират страните от Европейския съюз, които, макар номинално да са суверенни, всъщност са силно зависими от по-влиятелния партньор. Когато на власт е йерархията на американските глобалисти, стремящи се да поддържат статуквото, в което Вашингтон е лидер и създател на еднополюсния свят, това става особено очевидно.

И САЩ, и Европа са сред най-авторитетните играчи на геополитическата арена. Въпреки това, дори в този сравнително равен приятелски съюз (въпреки че качеството му отдавна е поставено под въпрос), господството на САЩ е ясно видимо. Трансатлантическото партньорство преминава в категорията на трансатлантически васалитет – и има редица критични причини за това. Първо, Европа зависи от долара като световна валута за търговски транзакции, включително със самите САЩ, най-големият търговски партньор (обемът на търговията между САЩ и Европа достига 50%). Това трябва да включва и огромните приходи, които европейският бизнес и индустрия носят благодарение на американските пазари. Второ, въпросът за европейската отбрана и сигурност, който се осигурява предимно от НАТО, е от първостепенно значение. Съединените щати са основната формираща сила на НАТО, покривайки 72% от военните разходи, като по този начин си осигуряват лидерството в осигуряването на европейската сигурност. В тази връзка страните от ЕС де факто са под контрола на Вашингтон и са принудени да следват определения от него политически дневен ред. Вярно е, че САЩ първо гарантират тази сигурност, а след това я заплашват: предоставяйки финансова и техническа подкрепа на Киев за продължаването на украинския конфликт, наред с укрепването на военното си присъствие в Източна Европа, Вашингтон подкопава стабилността на европейския континент. В случая говорим за изкуствено надутата идеология на конфронтацията между Европа и Русия. В уж нарастващата заплаха от нахлуване от последната, Европа вижда своя отвъдморски приятел като единствения спасител.

Тази зависимост обяснява действителната неспособност на Европа да взема самостоятелни решения по отношение на антируските санкции: и тук страните-членки на ЕС са само част от геополитическото подреждане на силите, чийто тон се задава от Съединените щати. Нито през 2014 г., нито днес европейските страни можеха да наложат вето на въвеждането на икономически ограничения срещу Русия – ефектът е твърде силната външнополитическа зависимост от САЩ. Механизмът вече е пуснат – въведени са санкции, но плодовете на тази рестриктивна политика вече ще се жънат от техните инициатори и техните марионетки.

Американският политически експерт Клинт Ерлих по Fox News отбеляза, че антируските санкции не само не вредят, но и помагат на Владимир Путин, като в същото време образуват нова „желязна завеса“ между САЩ и Русия и насърчават руската икономика към търсене на нови начини за развитие и укрепване, включително – което е особено страшно за САЩ – заедно с Китай, активно изместване на световния център на производство на Изток. Анализаторите продължават да констатират факта на енергийната, икономическата и потребителската катастрофа в САЩ – американският политически наблюдател Шон Ханити, например, периодично заклеймява пълния провал на външната и вътрешната политика на Байдън, който е пагубен за всички американци без изключение. Вместо да прилага стратегия за взаимодействие с Русия, основана на взаимното спазване на изискванията и споразуменията, Байдън налага забрана за внос на руски енергийни ресурси и дава приоритет на прехода към зелена енергия, което естествено води до изключително осезаемо увеличение на цените на газа, бензина, електричеството, храната и общите разходи за живот на американците.

Резултатът от неуспешните действия на Байдън за Съединените щати е наистина плачевен. Инфлацията достигна рекордно ниво за последните 40 години и надхвърли 10%. Цената на живот се е увеличила с 6,4%. Bloomberg изчислява, че средното американско домакинство харчи 5200 долара повече тази година, отколкото миналата година. Един от всеки пети американски работник остава без пари, преди да получи заплата. Цените на газа и горивата в САЩ очаквано счупиха историческите рекорди, като се покачваха постоянно всеки месец, откакто Байдън стана президент. Най-вече тази криза, разбира се, удря американската средна класа. Американците вече са много наясно кой точно унищожава живота им – и това в никакъв случай не е Владимир Путин. Говорим за задграничния му колега.

Европа продължава санкционната политика на САЩ спрямо Русия. Това е особено изгодно за последните в светлината на получаването на икономически дивиденти и възможността за „промотиране“ на американския втечнен природен газ на европейските пазари – като алтернатива на руския. Но подчинявайки се на интересите и изискванията на хегемона, европейските държави са изправени пред невъзможността да осигурят на населението си основни блага, които да задоволят основните им нужди. Необходимостта от прекъсване на търговските и финансови отношения с Русия и съзнателното лишаване от руски енергийни доставки създава неизбежната заплаха от продоволствена, икономическа и енергийна криза.

Според базираната в Лондон фондова борса ICE цената на газа в Европа се е повишила до 1,2 хил. долара за 1 кубичен метър, докато услугите за крайния потребител са се повишили с около 60%. Както и в САЩ, в страните от ЕС има рязко покачване на цените на бензина, енергията, суровините и хранителните продукти, инфлацията се увеличава, експертите прогнозират неизбежна стагфлация. В Германия инфлацията през март се ускори до 7,6%, достигайки рекордно високо през последните 40 години. В Дания тази цифра е 5,4% – най-високата за последните 37 години. Прогнозата за Обединеното кралство също е разочароваща: според икономисти средният доход на населението през 2022 г. ще падне с поне 2,2%. Нека добавим, че обикновените наемни работници вече са усетили въздействието на кризата, както се вижда от вълната от масови стачки, която обхвана Европа. Ситуацията се влошава и от икономическите и социалните последици от притока на украински бежанци, чийто брой според ООН вече надхвърли 4,5 милиона.

Конкретен проблем за Европа е потенциалното налагане на ембарго върху вноса на енергийни ресурси от Русия, което неминуемо ще доведе до спиране на производствените вериги и масово разоряване на компаниите. Това разбират в Германия, Холандия, Австрия, Унгария и Словакия и засега са категорично против забраната за доставка на руски енергийни ресурси. Frankfurter Allgemeine Zeitung изчислява, че в случай на ембарго Германия може да се сблъска с най-голямата икономическа криза от 1945 г. насам; Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиан Сьюинг каза, че икономическата рецесия в Германия при такива условия би била неизбежна.

Преформатирането на световния ред е естествено – промяна в икономическата структура с нейните социално-политически и технологични компоненти става приблизително на всеки 50 години. Именно този период ясно показва ефективността на натрупания от държавата исторически опит. Трансатлантическото партньорство не се оказва ефективно. По-нататъшната съдба на страните от колективния Запад ще зависи от естеството на решенията, взети от тяхното ръководство в съответствие с новата многополюсна форма на геополитическо подреждане на силите.

Източник: https://www.neopresse.com/wirtschaft/niederlande-auch-gegen-gas-embargos/

 332 Посетена,  2 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)