150 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИНА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ!

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

…“ „Който каже, че не съм македонец, ще му отрежа езика, а който каже че не съм българин, ще му отрежа главата!“ … ( ТОДОР АЛЕКСАНДРОВ)

Гоце Делчев е личност, която никога не е оспорвана като българин! Всички опити за нагло посегателство към лика и делото на Гоце воевода, които идват от чужди, небългарски или подбуждащи антибългарски следи е обречено на неуспех! Семейството на Гоце е здраво и българско! Майка му Султана и татко му Никола са многодетно семейство и винаги са били с български дух и българска самоличност! Не само Гоце е носел пушка на рамо! Мицо и Милан ще паднат на бойното поле за българската свобода, пронизани от турски куршуми! И сестра му Руша е носела пушка на рамо! Гоце е израстнал в първите си десетина години поради исторически обстоятелства като български католик, обаче от източния обред! Обаче тактическия компромис, наложен над Кукуш постепенно отпада през години и кукушани целенасочено се насочват към пътя на езкархията, както и към нейните духовни и образователни завдения! Всичко си идва на мястото и Гоце Делчев завършва прочутата Солунска Българска Гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“. В последствие той завършва и военното училище в София! Става български офицер, командва българска войска, която войска ще се бори за БЪЛГАРСКАТА МАКЕДОНИЯ! Гоце става преподавател в Ново село в предградие на Щип, където се запознава с Даме Груев и стават активни участници във ВМОРО!!!
ВМОРО е легално сдружение на българите в Македония( Западна България), които стават преселници на Княжество България и което сдружение е оглавено от Поручик Борис Сарафов, а Гоце Делчев е учел заедно с него в Солунската гимназия и военното училище в София! Международният натиск върху българската държава става все по-силен. Българският политически елит и особено Княз Фердинанд започват да се притесняват от това масово народно движение, което се формира в защита на все още поробените български територии с името Македония! Под това всестранно давление от всички посоки единството на Македоно – Одринското движение постепенно започва да ерозира и основния препъни камък се оказва тактиката и ръководството на самата борба, по-специално кой да оглавява въстанието в османската империя. Трудните проблеми в организацията се налага да бъдат отстранени и Гоце Делчев устремено влиза в Македония, за да повлияе върху избора как да се действа според неговите разбирания! Какви са неговите разбирания ? Това е атентатът. Такова действие е извършено върху жп мост при река Ангиста. Този атентат предшества прочучите солунски атентати! Гоце Делчев посреща атентатите с удовлетворение и не се спира, въпреки опасностите той влиза в Солун, за да може да обсъди с Даме Груев всички обстоятелства! Но той е проследен и неговото лобно място е село Баница, Серско. Призори на 4 май 1903 г. той пада прострелян от османски аскер! САМО 31 ГОДИШЕН! Тленните му останки са спасени и са пренесени в София!
В ПОСЛЕДСТВИЕ ТЕ СА ПРЕНЕСЕНИ ОТ СОФИЯ В СКОПИЕ ПРЕЗ 1946 Г. ОТ ТОГАВАШНИТЕ „СЛЕПИ“ БЪЛГАРСКИ УПРАВНИЦИ И ПРЕДАТЕЛИ!
ДНЕС ТЕ СЕ СЪХРАНЯВАТ В ЦЪРКВАТА „СВ. СПАС“.
НЕКА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, ОБАЧЕ, ДУХЪТ НА ГОЦЕ ОСТАВА ВИНАГИ ПРИ НАС КАТО БЪЛГАРИН ПРИ БЪЛГАРИ! НИЕ СМЕ НЕГОВИТЕ СЪНАРОДНИЦИ. ОТ КОЯТО И СТРАНА НА ДНЕШНИТЕ ГРАНИЦИ НИЕ ДА ПОГЛЕДНЕМ КЪМ ГОЦЕ ЩЕ КАЖЕМ – БЪЛГАРИНЪТ ВОЕВОДА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ!
СВЕТЛА ПАМЕТ!

 345 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)