Едно от най-големите поражения за Римската империя е дело на Арминий – княз на херуските

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

🪓 Едно от най-големите поражения за Римската империя е дело на Арминий – княз на херуските, който през 9 г. в битката в Тевтобургската гора унищожава три римски легиона.

Арминий е израсъл в Рим, където получава добро военно образование и служи като командир на германски военни части дълго време в римската войска, получава римско гражданство, става конник (Eques) и научава латински език.

Публий Квинтилий Вар, бивш управител на Сирия, бива назначен като управител на римската област Германия. Вар не е подготвен за предизвикателствата, най-вече за непокорния дух на германските племена, чиито нрав и обичаи не оценява правилно. След завръщането си в Германия, Арминий става доверен съветник на Вар. В резултат на реакцията срещу мерките наложени от Вар, най-вече данъците изисквани в злато, Арминий успява тайно да сключи съюз с германските племена.

Докато Публий Квинтилий Вар се завръща от летния си лагер към зимната си квартира, чува мълва за местен бунт, нарочно вдигнат от Арминий, за да привлече вниманието му. Вар решава незабавно да задуши размириците и тръгва на път непознат за римляните. Арминий го съпровожда и го насочва по път, който да улесни попадането в засада. Арминий напуска лагера под претекст да събере германски подкрепления за римляните, но всъщност оглавява германските племена за готвената засада. Около 15 000 – 20 000 римски войници загиват. Други обаче са задържани и освободени срещу откуп, а някои от обикновените войници са поробени.
Всички римски разкази потвърждават пълното римско поражение и минималните германски загуби. Победата над легионите е последвана от помитане на всички римски укрепления, гарнизони и градове на изток от Рейн.

 610 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)