** масонството в Израел **

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

** масонството в Израел **

Масонството в Израел се появява официално през 1868 г., от създаването на първата ложа, която носи името „Протест“. След обявяването на Държавата Израел на 14 май 1948 г. започва нов етап в развитието на масонството в Израел, то започва да се разраства за сметка на имигрантите. Пристигащите първо провеждаха срещи на английски, френски, немски, испански, турски, руски, румънски и използваха масонските устави, които са използвали в страните, от които идват. Ложите, работещи на иврит или арабски, са основани от Обединената велика ложа на Англия.

История

От деветнадесети век масоните се появяват в някои от големите градове на Палестина. Първите ложи са основани в Османската империя: първата ложа „Протест” е основана в Йерусалим в „Пещерата на Седекия”, през 1868 г., под юрисдикцията на Великата ложа на Канада.

В края на Османската империя и по време на британския мандат са открити редица други ложи. Те са работили по различни устави и конституции на различни велики ложи: Англия, Шотландия, Франция, Египет, Германия, както и великия изток на Франция и Египет.

Етап 1 – създаването на национална велика ложа

След създаването на първия масонски храм в Тел Авив през 1932 г., стартира процес за създаване на независима велика ложа за няколко масонски ложи за послушания, представени в Палестина.

Братята бяха разделени на два лагера: на ложи, които бяха под юрисдикцията на Великата национална ложа на Египет и други ложи, които бяха в Палестина и не бяха част от това подчинение.

Четири ложи от Йерусалим: Йерусалим, Хар-Цион, Мир и Хар-Синай и три от Яфа и Тел Авив: Мория, Хирам и Храмът на Соломон, под юрисдикцията на Великата национална ложа на Египет, обявиха своята независимост през 1932 г. и създава Великата национална ложа на Палестина-Ерец-Израел.

През същата година Великата национална ложа на Египет прекратява своята дейност и се създава Великият изток на Египет, който е в постоянни тесни връзки с Великата национална ложа на Палестина-Ерец-Израел, която практикува Йоркския обред.

През 1938 г. Великата национална ложа на Палестина-Ерец-Израел е призната за Великия изток: Египет, Франция, Белгия, Сирия и Великите ложи: Дания, Бъкли и Богота (Колумбия), Перу, Символичната ложа на Германия ( в изгнание), голямата швейцарска ложа Alpina.

Въпреки сраженията и Втората световна война, палестинската MNL не преустанови дейността си. През 1944 г. тя решава да създаде своя Централна библиотека и музей в Тел Авив.

На 29 май 1945 г. тя организира тържествено събрание в чест на победата на съюзниците над нацистка Германия. По това време броят на VNLP е 550 братя.

Етап 2 – създаването на Великата ложа на Израел

През 1946 г. четири ложи: Реувен, Масиф, Шарон и Авив, под юрисдикцията на Великата ложа на Шотландия, формират мозъчен тръст, наречен Еврейските ложи на Ерец Израел. Те провеждат съвместни срещи и дискусии, които се фокусират върху бъдещето на масонството в независимата държава Израел.

Шотландското влияние е преобладаващо и се раждат нови ложи в противоречие с основополагащите принципи на масонството. Братята на ложите на VNL на Палестина-Ерец-Израел и братята на ложите под юрисдикцията на англосаксонските велики ложи, работещи в един и същи храм, се игнорираха напълно и в светския живот имаха добри отношения. Към днешна дата Великата национална ложа на Палестина-Ерец-Израел не е получила признание от англо-саксонските велики ложи.

След одобрения от ООН „План за разделянето на Палестина“ през 1947 г. и в края на палестинската война през 1948 г. е създадена държавата Израел, което дава началото на имиграцията на евреи от европейски и арабски страни. държави.

През януари 1949 г. в Тел Авив се провежда 6-то събрание на „Еврейските ложи на Ерец Израел“, за да се обсъди бъдещото създаване на Великата ложа на Израел, която трябва да замени Великата национална ложа на Палестина и да позволи установяването на отношения с ложите на непризнато послушание.

На 26 април 1949 г. събранието единодушно решава да промени името си.

През октомври 1949 г. Великата ложа на Израел се установява в Тел Авив. И остава там до 30 март 1953 г.

Етап 3 – създаването на Великата ложа на Държавата Израел

Бяха положени усилия за събиране на ложи, отнасящи се до различни клонове на масонството. През 1951 г. Великите ложи на Англия и Ирландия създават Великата ложа на Държавата Израел в Йерусалим под егидата на Великата ложа на Шотландия.

Великата ложа на Държавата Израел е основана на 20 октомври 1953 г. Тази основа стана възможна в резултат на дългата и старателна работа на малка група братя. Това събитие също допринесе за обединяването на всички масони на Израел под суверенитета на Великата ложа на Държавата Израел и нейните 35 активни ложи, които се събраха за тържествена инсталация на този ден.

През 1996 г. 78 ложи са били част от Великата ложа на Държавата Израел, от които 68 ложи са активни. Те са разделени на шест различни посоки: еврейско, арабско, христово.

Езиците който се използват: Янски, друзи, гръцки православни и коптски, работещи на 8 езика – иврит, английски, арабски, френски, румънски, немски, испански и турски.

Ложите, работещи на иврит, използват един-единствен ритуал, одобрен от Великата ложа, който е преведен за ложи, работещи на арабски, турски и френски. Ложите, работещи на немски език, използват ритуалите на Шрьодер, а ложите, работещи на английски, испански и румънски, използват общи ритуали в тези страни.

Масонството в Израел днес

Великата ложа на Държавата Израел е единствената редовна Велика ложа, откакто е призната за Обединена велика ложа на Англия. Под негова юрисдикция има повече от 56 ложи, в които има около 2000 братя. Принципите на VLGI се основават на три монотеистични религии и всяка ложа използва Танах, Новия Завет и Корана на олтара.

Други послушания понастоящем не поддържат официални и неформални отношения с Великата ложа на Държавата Израел.

Израелска федерация Le Droit Humain: Това е ложа № 1878, наречена безкрайна. Ложата е създадена в източната част на Тел Авив на 11 май 2008 г. от великия майстор на ордена – Даниел Жуе.

Великата женска ложа на Франция е представена от ложа в Йерусалим – „Братството на Лазурния бряг”. Ложата е основана на 27 март 2004 г. от 30 масони от Франция, за да подкрепят израелските жени, които искат да организират женски клон на масонството в Израел. Ложата на Братството на Лазурния бряг в Йерусалим в момента има 45 жени от всички слоеве на обществото. Те се стремят да създадат достатъчен брой ложи (3), работещи на иврит или друг език, използван в Израел, за да успеят да създадат Великата женска ложа на Израел.

Великата ложа на Франция има две ложи в Израел, Берейшит в Йерусалим и Хермон № 527, основана през 1928 г. в Тел Авив-Яфа и възродена през 2006 г.

Великият изток на Франция има две ложи.

Също така израелското масонство включва Върховния съвет на DPSU, главата на Кралската арка и главата на Учителя на марката.

Днес в Израел има рускоезична ложа, наречена „Моцарт“, която извършва своята масонска работа в славата на Великия архитект на Вселената в източната част на град Тел Авив, под юрисдикцията на Великата ложа на Държава Израел и е регистрирана в регистъра й под номер 85. Ложата е създадена и тържествено установена на 9 април 2006 г. като първата рускоезична ложа в Израел. Тържествената му церемония по откриването се проведе под патронажа на великия майстор на Великата ложа на Държавата Израел.

 343 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)