МУСТАФА КЕМАЛ Е БЪЛГАРИН МОХАМЕДАНИН!

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Родителите на Ататюрк са били преселници в Солун от село Себища в Голо бърдо, населено с българо-мохамедани(помаци). В солун били известни като себищалиите. Така бил наричан и синът им Мустафа! Жители от Голо бърдо и сега свидетелстват, че родът на Кемал тръгва от тяхното селище Себища. Според „Енциклопедията“ на братя Данчови и други източници Мустафа Кемал е син на помаци от Неврокопско! В началото на двадесети век семейството емигрира в Солун, търсейки прехрана. Бащата става работник, а майката отива да слугува на местен турски богаташ – Кемал. По-късно бащата умира, а майката се жени за Кемал, който осиновява малкия Мустафа и го праща във военно училище! От там започва и неговата военна кариера! Синеокият младеж знаел перфектно български език и това натежало да изберат точно него за военно аташе в България през 1914! През периода, докато е в нашата страна, той започнал често да посещава дома на генерал Стилиян Ковачев, бивш командващ 4-та българска армия в Балканската война. Кемал се влюбва в дъщеря му Димитрина! Тя отвърнала на чувствата му и пожелали да се оженят! Но генерал Ковачев заявил: „Аз не давам дъщеря си на турчин.“ Разбира се генералът не е знаел, че Мустафа Кемал не е турчин, а във вените му тече стопроцентова българска кръв и че като дете е приел ислямската вяра и е станал турски офицер!
В спомените си Кемал пише: “ Обичам безпределно българския народ още от детинство. В Солун съм другарувал в сичкото време само с българи. Всяко българско нещастие ми причинява невъобразима болка. Винаги съм правил всичко възможно да помогна на България. Който е против България, той е и против Турция.“( в. „Утро“, 22 октомври 1931 г)
По масонска линия Димитър Рашев ( доведен син на Христо Ботйов и син на Венета), приятел на Мустафа Кемал в Княжевската градина в София му дава проектоустава за реформирането на Османската империя и замяната й с демократско управление! Същият този устав, който княз Владимир Черкаски е прокламирал за новоосвободената България, Христо Ботйов и Васил Левски са го използвали в своята дейност!
Днес гордо можем да кажем, че ние българите сме реформирали деспотско-тиранската система на управление и създадохме Република Турция! Всяка държава в Евроопейския съюз трябва да признае тази наша заслуга!

Публикация: Иван Тренев

 1,506 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)