Толкоз ли няма една общинска сопа, да подгонят с нея безсрамните бизнесмени Бранеков и Николич!?

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Обяснението на думата „нагъл“ в речника е много кратко – безсрамен човек. Като всяка дума и тя си има възходяща градация. Вече с пловдивски вариант, обаче: „нагъл“, „по-нагъл“ и следващата най-висша форма – „Георги Бранеков и Александър Николич“. Означаващо всъщност „най-нагъл“. Двамата пасват да бъдат употребявани в подобна градация, заради станалия известен в цяла България скандален случай със събарянето на бившия тютенев склад на ул. „Одрин“ 8. Независимо, че е паметник на културата, той беше бутнат през 2014 та година. И досега стои като цирей насред Пловдив.

А „най-наглите“ си правят оглушки, въпреки че неотдавна на последна инстанция Апелативният съд постанови сградата да бъде въстановена от собствениците й.
„Колко още ще ги търпят, няма ли една общинска сопа, с която да ги подгонят, чак докато стигнат табелата на Пловдив“, чудят се за тях пловдивчани толкова ли са недосегаеми.
„Ако закова даже и един пирон, от районното кметство веднага ще довтаса някой да ми се сопне заканително: „Къде си тръгнал да рушиш сграда, която е паметник на културата, забранено е!“, възмущава се собственик на къща на Главната, който смятал да направи козметични промени. „А тия, двамката, все едно че Пловдив им е реститутство от баща им, бутнаха огромна сграда и вече колко години не ги пипат. На Запад, ако беше, да са в затвора! А се доказа, че са извършили подмяна на официален документ, че сградата не била паметник на културата!“, маха с ръка той.
„Търпят ги толкова години, а разбрах, че освен това са и неизрядни и финансово към общината. Дължат много пари за неплатени данъци. Четох, че са заборчели на общината с над 120 000 лв. Как може! Аз не бях платил някакви 400 лева данък за по-миналата година, не ме оставиха на мира, докато не се издължа. А тия двамката – нищо. Явно имат солиден гръб в общината или в прокуратурата, иначе не мога да си го обясня!“, коментира друг собственик на магазин на Главната. „Значи разполагат с пари да вдигнат голям хотел на мястото на съборения склад, а сега си траят, като ги задължават да възстановят сградата за тяхна сметка. Даже подали жалба това да направи общината, сякаш тя е съборила имота. Наглеци!“, недоумява той.
Седем години минаха от както е бутнат тютюневия склад, руините обаче си стоят. Нищо не е пипнато. Загрозява целия квартал. Като след бомбардировка. Преди дни минувачи случайно забелязали, че е подпален. Бързата намеса огнеборците спаси Пловдив от огнен ад и с много човешки жертви.
Главният архитект Димитър Ахрянов на Пловдив заяви, че общината ще се опита да накара собствениците на сградата да я укрепят във възможно най-кратки срокове. В противен случай от администрацията трябва да го сторят със собствени средства, а след това да си ги потърсят от бизнесмените.
Да речем, че това все пак стане – дали с общинска намеса или ще принудят Георги Бранеков и Александър Николич да го сторят. Криво-ляво ще възкресят фасадата и останалата част. Но кой и как ще възстанови всъщност най-голямата загуба от срутването – стенописите на големия художник Вълчан Петров. Преди да я гътнат те бяха в абсолютно запазен вид вътре в нея. Нищо не остана от тях. А да бъдат възстановени е изискване на Министерство на културата. На партерния етаж в полуразрушената сграда имаше уникален стенопис, посветен на историята на фармацията. По време на гражданския протест художникът стоеше встрани със сълзи на очите. Как тепърва ще възстановят шедьоврите му – с тапети на подобна тематика ли!?
Складът на ул. „Одрин“ 8 попада в обхвата на територия с културно-историческо наследство, това пише в оригиналния документ, който се съхранява в Министерство на културата. Той е издаден на 9 август 2010 г. Министърът на културата Вежди Рашидов заяви категорично, че тютюневият склад на ул. „Одрин” № 8 в Пловдив трябва да бъде възстановен в оригиналния му вид. И разпореди веднага да се образува производство за налагане на административни санкции на виновните за унищожаването на недвижима културна ценност.
Вежди отдавна не е министър. Нищо от разпореждането му обаче не е изпълнено. Съгласно чл. 71 от Закона за културното наследство при унищожаване на недвижима културна ценност собствениците са длъжни да я възстановят в същия вид – с оригиналните обемно-пространствени параметри и архитектурни и художествени характеристики“. Значи и със стенописите на Вълчан Петров. Такъв е законът. Но за хора без никакъв срам като Бранеков и Николич законите, май, не важат!

Източник и пупликация: Динко ПЕТКОВ/ www.plovdivmedia.bg

 445 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)