Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Единство на руснаците, единство на славянството – предизвикателствата пред славянския свят

“ Все едно какво се говори в България днес, че Русия е противник… Много е сложно в такива условия да се създават, каквито и да е взаимоотношения. Но българите трябва да знаят, че ако при тях се появят проблеми, Русия ще помогне, както е помагала от векове, да се запази българската държавност и свобода. Тогава българите ще разберат кой е истински приятел- англосаксонците или все пак славяните.“ Алексей Журавлев

На 22ри и 23ти април в столицата на Донецката Народна Република, където през последните седмици се наблюдава поредното засилване на интензивността на обстрелите по линията на разграничение, бе проведен международен форум „Единство на руснаците: защита на правата и свободите“. Събитието е продължение на форума „Руски Донбас“, състоял се в Донецк през януари тази година. На януарския форум около 400 представители на ДНР и ЛНР приеха едноименната доктрина, която се превърна в нова „платформа на идеологическата структура“ на Донбас, отразяваща историческите връзки на региона с Русия.

На фона на разрастващaта се информационна война между колективния Запад и Руската Федерация с изостряне на риториката и вменяването на опасността от „руската агресия“, българското правителство отново избира стратегическите си партньори в разрез с логиката на цивилизационната принадлежност на България. Славянската цивилизация и ролята и в света бе една от темите дискутирани на кръглата маса по време на форума. Развитието на руско-българските отношения коментира Алексей Журавлев.

Доктрината „Руски Донбас“ е идеологическа платформа, която се основава на доктрината „Руската пролет“. След разпадането на СССР през 1991 г. и образуването на нови независими държави, десетки милиони руснаци се оказаха извън Русия. Те станаха обект на геноцид под формата на различни видове нарушения на граждански и политически права, стесняване на сферата на използване на руския език, изместване от сферата на управлението, интелектуалния труд и предприемачеството. На форума беше представена хуманитарна програма за обединение на народа на Донбас и подкрепа за рускоезичното население на Украйна.

След като вълни на насилствена украинизация обхванаха Донбас от от 1991 г насам, практическото прилагане на доктрината е много важно днес, са убедени участващите във форума, на първо място, в областта на образованието и в областта на културата. „Донбас създаде идеологически подход в постсъветското пространство в защита на руснаците, както в практически план – чрез създаване на републики, така и в идеологически план “, каза Мирослав Руденко, депутат от Народния Съвет на ДНР.

Участници в събитието бяха ръководителят на ДНР Денис Пушилин, предствители на администрацията на ЛНР, министъра на външните работи на ДНР Наталия Никонорова, омбудсмана за правата на човека в ДНР Дария Морозова, както и за заместника на Народния съвет на ДНР Елена Шишкина, депутати от Народния Съвет на ДНР, депутати от Държавната дума, руски политолози, журналисти и писатели, историци, културолози, юристи, социални активисти, университетски преподаватели на ДНР, ЛНР и Руската Федерация.

На форума участва и председателят на партия РОДИНА, депутат от Държавната дума Алексей Журавлев . В приветствената си реч при откриването на форума Алексей Журавлев посочи необходимостта от реални мерки за защита на рускоезичното население и то не само в Украйна, а в целия свят. Политикът подчерта, че на практика е невъзможно да се подкрепят проруски организации в Украйна: „Дори и най-малкото проявление на съчувствие към Русия сега е грубо потиснато, или те могат да бъдат унищожени без съд и разследване. Далеч съм от илюзията, че ние може да подкрепи някой там, че тези организации ще направят „нов Майдан“ и ще има проруско правителство в Украйна. Но ние трябва да работим и да работим много! “ Според Алексей Журавлев след разпада на Съветския Съюз 25 милиона руснаци в момента живеят извън границата на Руската Федерация. „А Донбас винаги е бил руски!“ – посочи Алексей Журавлев.

В разговор с ръководството на българското обществено сдружение, ОПЛОТ България, Алексей Журавлев коментира взаимоотношенията между Руската Федерация и България през последните десетилетия.

„По времето на Съветския Съюз България се считаше почти за 16та република на Съюза и ние имахме прекрасни отношения. Но за съжаление, след разпада на Съветския Съюз и предателството на върхушките на комунистическите партии, прекрасно знаете, че България вече не е про руска страна, напротив, на обратно. Но въпросът е друг, защото когато България беше заедно със Съветския Съюз, заедно с Русия, тя имаше съвсем друг статус в света. Беше страна, с която се съобразяваше целия Запад. Защото ние с българите сме повече от 300 милиона и затова се съобразяваха. А сега, както казах и на един полски колега, с който дискутирахме същата тема, вие стоите на колене пред американците. Той казва, да , това е така, но на нас така ни е удобно. Така че ако на българите също им е удобно да стоят на колене пред американците, то какво можем да направим. Самият български народ, аз съм уверен за това, помни много добре какво направи Русия за тях – даде им държавността.“

Алексей Журавлев прокоментира също така как вижда славянското единство в бъдеще.

„Българите трябва ясно да разберат, че англо саксите никога не помагат и няма да им помогнат. Известно е, ако се стигне до помощ, кой ще го направи. Все едно какво се говори, днес Русия е противник, но трябва да се съпротивлявате, кардинално, а сега българите просто изпълняват указанията на американците. Много е сложно в такива условия да се създават, каквито и да е взаимоотношения. Но българите трябва да знаят, че ако при тях се появят проблеми, Русия ще помогне, както е помагала от векове, да се запази българската държавност и свобода. Тогава българите ще разберат кой е истински приятел- англосаксонците или все пак славяните.“

След разговора с Алексей Журавлев, заслужава да се замислим за единството на славяните и ролята на България в славянския свят, особено в навечерието на общославянския празник на писмеността и просветата, 24ти май.

Автор: Мирослава Димитрова

 380 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)