Владимир Путин ограничи дейността на дипломатическите мисии на недружественни държави с указ

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Владимир Путин ограничи дейността на дипломатическите мисии на недружественни държави с указ

24 април 2021-Нюз Фронт.

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, с който ограничава възможността на чуждестранните дипломатически мисии на държави, проявяващи недружественни стъпки към Руската Федерация, да наемат персонал на руска територия.

Приоритетът на САЩ в антируската политика вече е подчертан в заглавието на документа: „За прилагането на мерки за влияние (противодействие) срещу недружелюбни действия на Съединените американски щати и други чужди държави“.

Указът се въвежда „с цел защита на интересите и сигурността на Русия“, заявиха от прес-службата на Кремъл.

Документът предполага ограничение и, ако е необходимо, пълна забрана за наемане на служители в Русия от дипломатически мисии и консулски служби, представителства на правителствени агенции и институции на чужди държави, които „извършват недружелюбни действия спрямо Руската федерация“.

Лимитът на служителите за всяко посолство се определя от правителството на Руската Федерация. Ограниченията не се отнасят за служителите на дипломатически мисии, пристигнали в Русия от чужбина.

«Указът влиза в сила в деня на официалното му публикуване и е валиден до отмяната на установените от него мерки за въздействие (противодействие)», се казва в документа.

В средата на този месец САЩ наложиха санкции срещу 32 руски лица и организации, както и срещу осем физически и юридически лица, свързани с Крим.
Освен това Министерството на финансите на САЩ е включило в черния списък шест руски технологични компании, за които се твърди, че поддържат киберпрограмата на руските разузнавателни служби.

Освен това САЩ решиха да изгонят десет служители от руската дипломатическа мисия във Вашингтон.

 

«В техния личен съства има представители на руските специални служби», заявиха тогава във Вашингтон.

В отговор на САЩ руската страна реши да експулсира 10 американски дипломати, да забрани наемането на административни и технически работници от руснаци и граждани на трети държави в американската дипломатическа мисия, а също така да ограничи до десет служители практиката на задействане от посолството на САЩ за краткосрочни командировани лица по линията на Държавния департамент за ​работа в американски дипломатически мисии от посолството на САЩ.

Освен това Москва предупреди за възможността да се забрани дейността на американски фондове и неправителствени организации, контролирани от Държавния департамент и други правителствени структури на САЩ.

Руското външно министерство обяви също имената на осем настоящи и бивши американски високопоставени служители и фигури, участващи в разработването и прилагането на антируския курс. Отсега нататък им е забранено да влизат в Русия за неопределено време.

Списъкът включва: генерален прокурор на САЩ Мерик Гарланд, директор на Федералното бюро на затворите на САЩ Майкъл Карвахал, американски министър на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас, съветник на президента на САЩ по вътрешната политика Сюзън Райс, директор на ФБР Кристофър Рей, директор на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс .

 

Санкциите засегнаха и бившия помощник на президента на САЩ по национална сигурност и постоянен представител в ООН Джон Болтън и бившия директор на ЦРУ Робърт Улси.

Освен това през последните дни Русия си размени експулсиране на дипломати с Чехия, Словакия, Полша, Естония, България, Украйна, Литва и Латвия.

Коментирайки дипломатическите конфликти, прес-секретрят на президента Дмитрий Песков заяви, че Западът трябва да се откаже от «масовата антируска психоза».
Според него това ще позволи на западните държави спокойно да продължат диалога си с Москва.

 

Продължаваме да следим темата и да ви информираме. Очаквайте подробности в развитие.

Автор: Ася Иванова-Зуан

 417 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)