ООН призовава за освобождаване на военнопленните, заловени в Нагорни Карабах

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

ООН призовава за освобождаване на военнопленните, заловени в Нагорни Карабах

1 февруари 2021-Нюз Фронт.

„Всички, които са били лишени от свобода по причини, свързани с конфликта, трябва да бъдат върнати в домовете си“, се казва в изявлението.

Също така се подчертава, че близките на жертвите „трябва да могат да получат останките на своите близки“ в съответствие с документа за прекратяване на огъня, подписан на 9 ноември 2020 г., предава агенция ТАСС.

На снимката президентът на Азербайджан Илхам Алиев с първата дама и вицепрезидент Мехрибан Алиева дават пример на военните си снимайки се на знак изписан на арменски език

Потокът от видеоклипове, изобразяващи шокиращи зверства, извършени от азербайджански войници срещу арменски цивилни и военнопленници, продължава в социалните мрежи.

Видеоклиповете, заснети от войници и разпространени по различни новинарски канали на Telegram, показват голямо разнообразие от примери за изтезания, тормоз и оскверняване на телата на убитите. По-специално бяха показани няколко екзекуции на затворници, поне в два случая бяха отсечени главите им.

Автентичността на повечето видеоклипове все още не е потвърдена, а правителството на Азербайджан обеща да привлече под отговорност всеки, замесен в подобни престъпления.

Продължаваме да следим темата и да ви информираме. Очаквайте подробности в развитие.

Междувременно международните правозащитни групи провеждат свои собствени разследвания. По-специално, на 2 декември 2020 година Хюман Райтс Уоч публикува доклад за зверствата с пленени арменски войници, но организацията все още не е съобщавала за по-сериозни злодеяния. „Извънсъдебните екзекуции и оскверняването на телата на загиналите са отделни видове военни престъпления и все още не сме приключили нашето разследване в тази посока.
Не е лесно, защото е трудно да се удостовери автентичността на видеото “, заяви Георгий Гогия по-рано, заместник-директор на организацията за Европа и Централна Азия, пред изданието Eurasianet.org

Ася Иванова-Зуан

 467 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)