Обвиниха правителството на Великобритания в незаконна търговия на оръжие. Станаха известни скандални подробности

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Обвиниха правителството на Великобритания в незаконна търговия на оръжие. Станаха известни скандални подробности

26 януари 2021-Нюз Фронт.

Британски министри одобриха продажбата на оръжие на 58 държави, които се намират под ембарго. Списъкът на страните намиращи се под ембарго наброява 73, на 58 от тях Великобритания е продала оръжия, въпреки ембаргото.

Действията на британските власти, които открито нарушават международните норми, разкрива военния анализатор Мюри Джоунс.
Той изучава данните за износа на Обединеното кралство за периода от януари 2015 година до юни 2020 година и публикува доклад от изледването.

Резултатите, както отбелязва самият Джоунс, «демонстрират крехкостта на ангажимента на Обединеното кралство към правата на човека в чужбина».

Бахрейн, Бангладеш, Колумбия, Египет и Саудитска Арабия са основните клиенти на британските производители на оръжие, макар и под санкции, според британското търговско министерство.
Лондон е продал 3000 автомата на Кения за 13 милиона долара, въпреки че Amnesty International обвини африканската държава в «насилствени изчезвания, отвличания, извънсъдебни екзекуции и изтезания».
Властите на Великобритания също са одобрили и сделка за доставка на прицели за пушки на нигерийските сили за сигурност, когато в страната се проведоха масови протести срещу корупцията.

Авторът на изследването е намерил по-голямата част от информацията в публичните регистри на правителството.
Въпреки това обаче, в тях не са посочени основания за сключването на спорните сделки.

„Ако някоя от тези операции на износ е оправдана, тогава лицензите са толкова непрозрачни, че независим експерт просто не може да знае какво се е случило. В Правителството не трябва да допускат съмнения, само защото не могат да бъдат прозрачни “, заяви Мюри Джоунс.

Правителството на Борис Джонсън коментира набързо ситуацията, уверявайки, че Великобритания е «ангажирана да защитава правата на човека по целия свят», а властите «приемат сериозно задълженията си за износ».

 391 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)